Piekeren: hoe kom je er vanaf?

Bij Annemarie

Als er iemand uit je omgeving ernstig ziek is, kan dat grote zorgen met zich meebrengen. Als mantelzorger kunnen die zorgen je soms boven het hoofd groeien. Je gaat bijvoorbeeld steeds meer piekeren over hoe je de dingen misschien anders of beter aan zou kunnen pakken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hier zelf aan onderdoor gaat en dat het je te veel stress oplevert, daarom geven we je hier een gouden tip.

Gouden tip

Piekerexpert Ad Kerkhof geeft de volgende tip: plan ’s avonds en ’s ochtends een moment in om even flink te piekeren. Alle piekergedachten die daarvoor of daarna in je hoofd opdoemen, kun je dan uitstellen tot het eerstvolgende geplande piekermoment. Zo is het voor iemand die veel piekert voor het slapen gaan bijvoorbeeld fijn dat alle piekergedachten al een paar uur voordat ze gaat slapen uit haar gedachten zijn verdwenen. Het gepieker dat je gedachten daarna nog binnendringt, moet wachten tot de volgende ochtend, wat je helpt om deze vervelende gedachten (tijdelijk) uit je hoofd te zetten.

Nog meer tips:

  • Lukt het uitstellen je niet zo goed? Leg dan een blocknootje op je nachtkastje en schrijf de gedachten even kort van je af. Je kunt ze dan de volgende ochtend nog even meenemen tijdens je piekermomentje, om ze dan alsnog uit je hoofd te zetten.
  • In het Pal voor u-themaboekje Wat als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is? vind je belangrijke informatie over mantelzorg in de palliatieve fase. Het boekje is hier verkrijgbaar >>>

Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten

Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.

Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

 

 

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer