Themaboekje: Wat als je meer intimiteit wenst? Over intimiteit en seksualiteit
Het themaboekje over intimiteit en seksualiteit bij een levensbedreigende ziekte bevat achtergronden, tips en ervaringsverhalen over de invloed van ziekte op intimiteit en seksualiteit. Om meer te weten te komen over hoe je intimiteit en seksualiteit bij een levensbedreigende ziekte kunt verbeteren. Om het gesprek met elkaar- en zorgverleners – aan te gaan. En om te lezen waar je terecht kunt voor de juiste hulp.
‘Ik kon niet eens meer nadenken over seks, elkaar aanraken of lief knuffelen. Ik ging er klakkeloos vanuit dat dat ook voor mijn partner gold’ – Francis
Wat als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is? Over mantelzorg
Als je zorgt voor iemand die niet meer beter wordt, krijgt jouw zorg een extra lading. Niet alleen wordt de zorg en ondersteuning zwaarder, je wordt ook bijna voortdurend geconfronteerd met afscheid nemen van elkaar. Wat is er allemaal te doen? Wat heb je nodig? Hoe hou je het vol? Deze en andere onderwerpen komen aan bod in dit themaboekje, inclusief handige tips en nuttige adressen.
‘Ik snak zo ontzettend naar wat meer alleen zijn. Ik kan nauwelijks weg, ik moet bij mijn vrouw blijven. Ik heb nauwelijks grip op mijn dagindeling, dat vind ik ook zwaar. ‘ – René over zijn vrouw Diny, die zorgafhankelijk is geworden door tal van ouderdomsklachten
Bestellen via de webwinkel >>>
Wat als het einde nabij is? Over waken
Velen van ons zijn niet gewend om aan een sterfbed te zitten. Toch is de kans groot dat je een keer mag waken. Hoe gaat dat dan? Hoe lang duurt het? Hoe merk je dat het einde nabij is? Het themaboekje ‘Wat als het einde nabij is?’ gaat in op de onbekendheid die er rondom waken bestaat. Verschillende personen vertellen bovendien hoe ze het waken hebben ervaren en wat ze eraan hebben gehad. Dit themaboekje draagt zo bij aan een zo goed mogelijke waaktijd als het sterven nabij is.
‘De waakperiode is het begin van het definitieve afscheid’ -– Clémence
Bestellen via de webwinkel >>>
Wat als je je leven verliest? Over keuze in de laatste levensfase
In het Pal voor u-themaboekje Wat als je je leven verliest? komen zowel het ‘normale’ doodgaan, als palliatieve sedatie en euthanasie aan bod, inclusief de verschillen en juridische aspecten. Daarnaast wordt de rol van de huis- en verpleegarts bij het sterfproces belicht en staan er praktische tips voor naasten in, gericht op het verlichten van het sterfproces.
‘Tijdens de euthanasie heb ik naast mijn vader gezeten en zijn hand vastgehouden. Ik twijfel er niet aan dat hij vredig is gestorven.’- Vincent
Bestellen via de webwinkel >>>
Wat kun je doen als je pijn hebt? Over pijn(bestrijding)
Pijn komt veel voor bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Het is een van de meest gevreesde klachten. Pijn is niet alleen een lichamelijk ongemak. Pijn kan in het hart zitten en je kunt ook pijn in de ziel hebben. Wat ook vaststaat is dat pijn subjectief is. En dat de betekenis ervan verschilt per persoon. Het themaboekje Wat kun je doen als je pijn hebt? besteedt daarom aandacht aan verschillende vormen en soorten van pijn en de behandeling; zowel met medicijnen als aanvullende zorg.
‘Pijn is datgene wat een persoon die het ervaart zegt dat het is’ – Pijnexpert McCaffery
Bestellen via de webwinkel >>>
Wat als je kind ongeneeslijk ziek is? Over palliatieve zorg voor kinderen
Op welke hulp en ondersteuning kan het gezin rekenen als een kind ongeneeslijk ziek? Hoe ga je er als ouders en boer of zus mee om? Wat vertel je wel en wat vertel je niet? Welke pijnbestrijding is er? Deze en andere onderwerpen komen aan bod in het themaboekje over palliatieve zorg voor kinderen en hun gezin.
‘Ik wist al dat het foute boel was. Ik hoorde mijn moeder soms huilen en mijn vader ging niet meer naar zijn werk’-Jorn (16)
Het themaboekje Wat als je kind ongeneeslijk ziek is? is tot stand gekomen in samenwerking met het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg
Themaboekje ontvangen?
In Nederland zijn ruim 60 regionale Netwerken Palliatieve Zorg. De netwerken verspreiden de themaboekjes in de regio, o.a. via ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, huisartsen, hospices, bibliotheken en regionale bijeenkomsten. Raadpleeg het netwerk in jouw regio voor meer informatie.
Webwinkel
Wil je een magazine/hulpgids tegen betaling thuis ontvangen, dan kun je het bestellen via de webwinkel.
Zorgorganisaties
Voor zorgorganisaties geldt een gereduceerd tarief bij een minimale afname van 50 stuks. Meer informatie vind je hier >>>