Magazine/hulpgids: Nadenken over de toekomst

Vanaf het moment dat duidelijk is dat je niet meer beter wordt, is er palliatieve zorg. In deze fase gaat het over nadenken welke behandelingen je in de toekomst nog wilt ontvangen en geef je aan wat belangrijk voor jou is in het leven. Hier op tijd over nadenken en praten – met je zorgverleners en naasten – geeft je richting om te leven en te sterven op een manier die bij jou past.

Nadenken over de zorg en behandeling in de toekomst is niet altijd gemakkelijk, maar je krijgt er veel voor terug. Betere palliatieve zorg bijvoorbeeld, omdat deze dan beter op jou is afgestemd. Ook helpt het je om minder angstig en somber te zijn en een betere kwaliteit van leven te ervaren. En het helpt je naasten: het geeft ze rust en houvast.

In het Pal voor u-magazine Nadenken over de toekomst lees je o.a. over:

  • Waar kun je aan denken en wanneer?

Floor Bols, arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde, en Cobie van Beusekom, verpleegkundig specialist palliatief adviesteam, geven advies

  • ‘Als je niet kiest, wordt er voor je gekozen. Dan gaat het misschien niet zoals je wilt’

Sander en Marjan vertellen over hun tijd samen in nu Sanders laatste levensfase is aangebroken

  • Seksualiteit en intimiteit: juist ook in de palliatieve fase

Veel mensen vinden het een lastig onderwerp. Verpleegkundig specialist Corien Eeltink en patiënt Marloes Noordhoek durven het gesprek over seks en intimiteit wel aan.

  • Hoe verder na een slechtnieuwsgesprek?

Met deze wegwijzer vind je je weg in de palliatieve fase.

  • ‘Uitbehandeld bestaat niet’

Met zijn stellige overtuiging dat we het leven tekortdoen als we de dood negeren, doet Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde, er nu alles aan om het leven van patiënten zo goed mogelijk vorm te geven.

Mede mogelijk gemaakt door

De regionale Netwerken Palliatieve Zorg zijn mede-initiatiefnemer van Pal voor u. Ze zorgen er achter de schermen voor dat je gebruik kunt maken van goede palliatieve zorg in de regio. De hulpgids ‘Nadenken over de toekomst’ is mede mogelijk gemaakt door ZonMw, VPTZ Nederland en het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg.

Hulpgids Nadenken over de toekomst ontvangen? 

In Nederland zijn ruim 60 regionale Netwerken Palliatieve Zorg. De netwerken verspreiden de wilsverklaring in de regio, o.a. via ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, huisartsen, hospices, bibliotheken en regionale bijeenkomsten. Raadpleeg het netwerk in jouw regio voor meer informatie. Met de zorgzoeker van Palliaweb.nl kun je het netwerk in jouw regio vinden. Voer je woonplaats of postcode in en het netwerk in je regio verschijnt.

Webwinkel

Wil je het magazine/hulpgids tegen betaling thuis ontvangen, dan kun je het bestellen via de webwinkel van Metzorgleven.nl. 

Verder lezen over palliatieve zorg?