“Seksualiteit is vaak een taboe-onderwerp bij een levensbedreigende ziekte. Daardoor kan het onderwerp ‘onuitgesproken’ boven een relatie blijven hangen of kun je je extra eenzaam voelen. Je bent niet de enige die hiermee te maken heeft, dus dit is goed om te weten.”
Elke ziekte heeft op een andere manier impact op de beleving van intimiteit en seksualiteit.
Hoe groot die impact is, is heel persoonlijk is en voor iedereen anders:
- Het kan zijn dat seksuele gevoelens – tijdelijk – uitblijven bij ziekte. Als je voor de diagnose bijvoorbeeld veel zin in seks had en na de diagnose minder, kan je je schuldig voelen of onder druk gezet.
- Het kan ook zijn dat je juist extra behoefte krijgt aan seks. Omdat je je dan even minder patiënt voelt bijvoorbeeld, vanuit het idee: ‘Ik leef en ben een mens van vlees en bloed!’
Veel mensen met een levensbedreigende ziekte krijgen te maken met een beperkt energieniveau en vermoeidheid. Dit kan ervoor zorgen dat je je richting schuldig voelt als je vroeg naar bed gaat.- Sommige medicijnen, bijvoorbeeld hormonen, antidepressiva of bloeddrukmedicatie, zorgen ervoor dat je minder makkelijk opgewonden raakt en dat je als man minder makkelijk een erectie krijgt.
- Een kaal hoofd of bijvoorbeeld stoma als gevolg van een (chemo)behandeling kan je zelfbeeld aantasten en gevoelens van angst, onzekerheid en schaamte met zich meebrengen.
- Door lichamelijke veranderingen – zoals littekens, incontinentie, een stoma of borstamputatie als gevolg van een behandeling -maar ook psychische veranderingen kunnen ook partners (tijdelijk) moeite hebben met seksualiteit.
- Je rolverdeling binnen een relatie kan veranderen doordat een van beiden de verzorgende rol op zich neemt en hier niet van kan ‘loskomen’. In dit geval blijft de verzorgende partij een zieke partner alleen als patiënt zien wat een gezonde relatie in de weg kan staan.
Het themaboekje ” Wat als je meer intimiteit wenst” is een nieuwe uitgave van Pal voor u. Dit boekje geeft een handvat om het gesprek met elke – en met zorgverleners – aan te gaan. Het boekje is via deze link te bestellen.