Naasten opgelet: Zorgen voor een ander begint bij jezelf

Bij Annemarie

Als naaste van iemand in de palliatieve fase ben je blij dat er veel aandacht is voor de patiënt. Maar het is ook prettig als iemand eens vraagt: hoe is het nu met jou? In het project Oog voor Naasten werd onderzocht waar naasten behoefte aan hebben, en hoe zorgverleners ook hen kunnen ondersteunen. Zowel voor, tijdens als na het ziekbed van hun dierbare.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ZonMw

‘Ik weet nog goed hoe schuldig ik me voelde’

Loek Wheeler hielp als ervaringsdeskundige mee aan het onderzoek voor het project Oog voor Naasten. Voordat haar moeder overleed, woonde ze twee jaar in een verpleeghuis voor mensen met verschillende vormen van dementie. “Ik weet nog goed hoe schuldig ik me voelde als ik na een bezoek weer naar huis ging”, vertelt Loek. “Wat het extra moeilijk maakte: mijn moeder moest altijd verschrikkelijk huilen bij het afscheid. De verzorgende ging dan met haar bij het raam staan om me uit te zwaaien. Dat hielp mijn moeder, maar ik had evengoed een brok in mijn keel. Het was fijn geweest als iemand had gevraagd: hoe zijn die afscheidsmomenten voor jou? En hoe kunnen we jou daarbij ondersteunen? Daar werd toen niet aan gedacht, maar dat zou een vast onderdeel van de zorg moeten zijn. Een automatisme, iets dat je als verzorgende gewoon dóet.”

Hier vind je meer informatie over het project Oog voor Naasten >>>

Overmand door emoties

In de voorbereiding van het onderzoek interviewde Loek verschillende andere naasten. “Uit die gesprekken kwam interessante informatie”, vertelt ze. “Een van de mensen die ik sprak, had bijvoorbeeld veel te laat door dat zijn vrouw in de stervensfase zat. Niemand had verteld waar hij dat aan kon merken. Er waren ook mensen die achteraf veel meer vragen hadden willen stellen aan zorgverleners, maar dachten: ze hebben het al zo druk. Ook gaven mensen aan dat ze achteraf meer voor hun zieke dierbare hadden willen doen. Dat herken ik wel. Je bent zó overmand door emoties, dan kun je niets bedenken. Op zo’n moment kunnen verzorgenden suggesties doen: je moeder ging toch altijd naar de kerk? Misschien vindt ze het fijn als je iets uit de Bijbel voorleest.” 

Lees ook: Als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is >>>

Folder voor naasten

Het onderzoek leverde een handreiking op met tips voor zorgverleners. Bijvoorbeeld om een gesprek aan te gaan met naasten en collega’s. Er is ook een handige folder ontwikkeld met informatie speciaal voor naasten. De folder Zorgen voor een ander begint bij zorgen voor mijzelf geeft een helder overzicht van alles wat belangrijk is voor u als naaste. Zo krijgt u tips om het mantelzorgen vol te houden en leest u hoe u het gesprek met zorgverleners kan aangaan. De folder is hier verkrijgbaar >>>

 

Dit is een fragment uit het artikel Oog voor naasten, hoe is het nu met jou? in  Je veerkracht vergoten, hulpgids van Pal voor u.
De hulpgids is hier verkrijgbaar >>>

ZonMw

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Met het programma Palliantie. Meer dan zorg draagt Zonmw bij aan het realiseren van zo hoog mogelijke kwaliteit van leven mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten.

 

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer