Intimiteit bij een levensbedreigende ziekte, wat houdt het in?

Bij Ingrid Groen

Als je geconfronteerd wordt met een levensbedreigende ziekte is intimiteit wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk, want het draagt bij aan minder eenzaamheid. Intimiteit is een breed begrip, wat houdt het in?”

Waar gaat intimiteit over?

Intimiteit gaat over je verbonden voelen met iemand, gedachten kunnen delen en je veilig en geborgen voelen. Elkaar aanraken, een kus of knuffel geven, hoort ook bij intimiteit. Intimiteit zorgt voor geborgenheid, plezier en troost en draagt bij aan minder eenzaamheid. Wie wordt geknuffeld, maakt bovendien het bekende knuffelhormoon oxytocine aan, de tegenhanger van stresshormoon cortisol. Dit knuffelhormoon vermindert pijnprikkels en angstige of depressieve gevoelens.

Verschillende vormen van intimiteit

Daarnaast kennen we nog meer vormen van intimiteit:

  • Emotionele intimiteit
    Emotionele intimiteit betekent dat je je gevoelens met de ander kunt delen en dat die gevoelens er mogen zijn. Je hoeft geen ‘masker’ op te zetten uit angst dat de ander je niet meer leuk vindt als je dat masker afzet.

  • Psychische intimiteit
    In de palliatieve fase van een ziekte is psychische intimiteit een heel mooie en waardevolle manier van intimiteit. Herinneringen ophalen valt bijvoorbeeld onder psychische intimiteit.

  • Intellectuele intimiteit
    Intellectuele intimiteit betekent dat je ideeën uitwisselt en echt naar elkaar luistert. Je hoeft het hierbij niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je kunt wel begrip opbrengen voor elkaars standpunt.

  • Spirituele intimiteit
    Spirituele intimiteit is in elke fase van het leven belangrijk. Dit gaat over vragen als: Wat is voor jou belangrijk in het leven? Welke (geloofs)overtuiging heb je? Hoe kijk je tegen het einde van het leven aan en wat denk dat erna gaat gebeuren? Het is heel waardevol als je hierover samen in gesprek kunt gaan.

Het themaboekje ” Wat als je meer intimiteit wenst” is een nieuwe uitgave van Pal voor u.  Dit boekje geeft een handvat om het gesprek met elke – en met zorgverleners – aan te gaan. Het boekje is via deze link te bestellen.

 

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer