Vanaf het moment dat duidelijk is dat je niet meer beter wordt, krijg je palliatieve zorg. In deze fase gaat het over nadenken welke zorg je in de toekomst wilt ontvangen. Dat geeft je richting om te leven en sterven op een manier die bij jou past.
“Praten over de dood zorgt er niet voor dat je de dood naar voren haalt. Ook is het niet zo dat zaken regelen betekent dat ze voor altijd vastliggen en dat je er niet meer vanaf kunt. De patiënt heeft de regie en je mag je wensen altijd wijzigen,” vertelt Floor Bols, arts symptoombestrijding en palliatieve geneeskunde in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Pal voor u-magazine Nadenken over de toekomst.
‘Praten over de dood betekent niet dat je opgeeft’ – Cobie van Beusekom
Floors collega Cobie van Beusekom, verpleegkundig specialist palliatief advies team, vult aan: “Soms hebben mensen ook het idee dat als ze over de dood praten het betekent dat ze opgeven. Maar door er niet over te praten, blijven de naasten vaak met veel vragen achter. En als je zelf heel ziek bent, ben je niet altijd met hen bezig. Door met elkaar te praten, kun je het daarna juist beter laten rusten. En als je het echt moeilijk vindt, kan het soms helpen om jouw gedachten op te schrijven.”
Lees ook: Deze 3 tips helpen je meer voldoening te halen uit het leven >>>
Palliatieve zorg en nadenken over de toekomst
Denk bijvoorbeeld na over de volgende vragen en bespreek die met je zorgverleners en naasten, geeft Floor als advies:
- Wat maakt mij gelukkig, waar geniet ik van in het leven?
- Ben ik ergens bang voor?
- Zijn er dingen waar mijn behandelaars rekening mee moeten houden?
- En als ik meer zorg nodig heb, waar zou ik dan het liefst verblijven?
- Welke behandelingen wil ik nog en wat zijn daar de voor- en nadelen van?
Dit is een fragment uit het interview met arts Floor Bols en verpleegkundig specialist Cobie van Beusekom in Pal voor u-magazine/gids Nadenken over de toekomst.
De gids is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>