Dit zijn veelvoorkomende misverstanden rond euthanasie

Bij Annemarie

Vaak wordt gedacht dat een wilsverklaring hetzelfde is als een euthanasieverklaring. Dat is niet zo. En er zijn meer misverstanden rond euthanasie, heeft Frank van de Berg gemerkt. De gepensioneerde huisarts, die zelf de wilsverklaring Zo denk ik erover heeft ingevuld, licht een paar veelvoorkomende misverstanden toe.

Een wilsverklaring of euthanasieverklaring invullen? “Mensen denken er niet snel aan. Wie dan leeft, wie dan zorgt, denken ze vaak. Maar een wilsverklaring is zeer belangrijk als opstapje voor een gesprek met je dokter. Daar help je de dokter echt mee”, vertelt gepensioneerd huisarts Frank van de Berg, die zelf ook een wilsverklaring heeft ingevuld. “Door je wensen met de dokter te bespreken, weten zowel je arts als jezelf waar je aan toe bent en onder welke omstandigheden wat gaat gebeuren. Door dit samen te bespreken, zit je op één lijn.”

“Het is niet zo dat een arts graag euthanasie verleent, integendeel. De meeste dokters vinden het vreselijk om te doen”

Euthanasieverklaring of wilsverklaring?

Vaak wordt gedacht dat een wilsverklaring hetzelfde is als een euthanasieverklaring. Dat is niet zo. In een euthanasieverklaring leg je vast in welke omstandigheden je zou willen dat dat een arts je helpt met sterven. Bij een wilsverklaring gaat het erom dat je kunt aangeven hoe je denkt over levensverlengende maatregelen als je in een noodsituatie terecht komt, zoals wel of niet aan de beademing worden gelegd.

Misverstanden over euthanasie

Dat is niet enige, er zijn meer misverstanden rond euthanasie, heeft Frank gemerkt. Hij somt er een paar op: “Veel mensen denken dat ze recht hebben op euthanasie, maar dat is echt niet zo. Euthanasie is geen recht, want het is ook geen normaal medisch handelen. Je kunt ook niet zonder meer verklaren dat je euthanasie wenst als je in een verpleeghuis terecht komt. Dat kan alleen als je ondraaglijk lijdt en aan de andere voorwaarden voldoet. Ook wordt vaak gedacht dat je over elkaars euthanasiewens kunt beslissen, maar dat is puur een kwestie tussen dokter en patiënt, daar kan niemand anders over toestemming voor geven. En het is ook niet zo dat een arts graag euthanasie verleent, integendeel. De meeste dokters vinden het vreselijk om te doen.”

Euthanasiewens

Juist daarom is het zo belangrijk om je euthanasiewens met je dokter te bespreken, benadrukt Frank. Bovendien moet je dit verzoek regelmatig updaten en bespreken met de huisarts. En ook een video-opname maken, om te laten zien dat je er nog steeds achter staat, geeft hij nog als tip.  

Charles vulde op tijd de wilsverklaring Zo denk ik erover in, omdat hij wil zelf kunnen beschikken over zijn levenseinde. Hij kan alleen maar beamen, hoe belangrijk het is dat iedereen op de hoogte is. “Een kennis vertelde me dat hij als kind voor zijn moeder besluiten moest nemen over haar levenseinde. Hij vond het een hel, omdat hij niet wist wat zijn moeder wilde. Toen ik dat hoorde, besefte ik dat ik het heel fijn vind, dat onze kinderen dit wel weten. Het geeft ze rust.”

> Lees ook: Richard vulde 3x de wilsverklaring over toekomstige zorg en behandeling in

Dit artikel is eerder verschenen in Anbo magazine

Bestel nu: Wilsverklaring Zo denk ik erover

In mijn wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.

Wilsverklaring Zo denk ik erover is hier verkrijgbaar >>>

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer