Als je door ziekte of ouderdom niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen over je medische behandeling is het fijn als je naasten en zorgverleners goed op de hoogte zijn van jouw wensen. Deze leg je vast in een wilsverklaring. Maar hoe je dat? Dit zijn de vijf vragen over de wilsverklaring die vaak worden gesteld.
1. Wat is een wilsverklaring?
Een wilsverklaring is een document waarin je opschrijft welke medische behandelingen en zorg je wel of niet wilt ontvangen in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan reanimatie, beademing, kunstmatige voeding en bloedtransfusie. Dit is voor iedereen anders en hangt af van je persoonlijke situatie en wat je belangrijk vindt in het leven. Een wilsverklaring zorgt ervoor dat je medische wensen worden gerespecteerd. Een wilsverklaring geeft rust en houvast. En het helpt je naasten en artsen als zij medische beslissingen moeten nemen voor jou.
2. Hoe maak ik een wilsverklaring?
Een wilsverklaring is eenvoudig te maken. Je kunt een brief schrijven waarin je jouw medische wensen en voorkeuren beschrijft. Het is belangrijk om dit duidelijk op te schrijven, zodat zorgverleners precies weten wat jouw wensen over
zorg en behandeling in de toekomst denkt. Er zijn ook kant-en-klare wilsverklaringen die je kunt invullen, zoals Zo denk ik erover van Pal voor u. Hierin zijn alle keuzes bij elkaar gebracht, zodat je geen belangrijke onderwerpen vergeet.
3. Is het verplicht om mijn wilsverklaring vast te leggen bij de notaris?
Het is niet nodig om uw wensen vast te leggen bij een notaris. Een persoonlijke en ondertekende brief is al voldoende. Het is wel verstandig om met je (huis)arts te praten over je keuzes en hem of haar een kopie te geven, zodat deze het in je
medisch dossier kan opnemen. Bespreek je wensen ook met je naasten, dan weten zij wat je graag wil als je dit zelf niet meer kunt beslissen.
4. Wat gebeurt er als ik geen wilsverklaring heb?
Als je geen wilsverklaring hebt, zullen je naasten en de artsen altijd handelen in jouw belang. Het kan zijn dat ze hierbij andere keuzes maken, dan jij zou doen.
5. Kan ik mijn wilsverklaring nog veranderen?
Een wilsverklaring heeft geen einddatum en je kunt deze altijd veranderen of stoppen. Het is verstandig
om je wilsverklaring elk jaar opnieuw door te nemen en eventueel aan te passen. Dat geldt helemaal als je gezondheid of persoonlijke situatie verandert. Zorg wel dat iedereen op de hoogt is als je iets wijzigt in je wilsverklaring.
Dit artikel is eerder verschenen in Pal voor u-magazine/gids Het leven gaat door.
De wilsverklaring Zo denk ik erover is hier verkrijgbaar >>>
Bestel nu: Wilsverklaring Zo denk ik erover
In mijn wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.