Palliatieve zorg is voor mensen die niet meer beter worden én hun naaste omgeving. Je krijgt deze zorg wanneer de (medische) behandeling zich richt op voorkomen en verminderen van klachten en problemen. Wanneer en waar krijg je palliatieve zorg?
Wanneer krijg je palliatieve zorg?
Kortgezegd: als de arts je vertelt dat genezing of herstel niet meer mogelijk is. De zorg is ziekte-overstijgend, deze is gericht op ziekten waarvoor geen genezing mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan kanker, hartfalen, COPD (chronische longziekten) en hersenaandoeningen zoals dementie, beroerte of ALS.
Veel voorkomende klachten in de laatste levensfase zijn benauwdheid, pijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en verstopping van de darmen. Ook zijn mensen soms angstig of somber. Deze klachten ontstaan vaak doordat mensen ziek zijn. Of het moeilijk vinden om hun situatie te accepteren. Er is niet alleen gericht voor lichamelijke aspecten, maar ook voor psychische, sociale of spirituele.
Lees ook: 5 redenen waarom zorg in de laatste levensfase zo belangrijk is >>>
Waar krijg je palliatieve zorg?
Palliatieve zorg kun je zowel thuis als in een zorginstelling ontvangen. Thuis kan betekenen in het eigen huis, het ouderlijk huis, een klein wooninitiatief of een hospice/bijna-thuis-huis. Bij de zorg thuis is het belangrijk dat deze goed geregeld wordt tussen patiënt, naasten, behandelend arts, professionele verpleging/verzorging en vrijwilligers. In een zorginstelling regelen de zorgverleners de zorg in samenspraak met de patiënt en zijn of haar naasten.
Een arts, verpleegkundige, verzorgende, psycholoog, geestelijk verzorger of vrijwilliger kan nog veel voor jou en je naaste(n) doen. Voorop staat wat jij belangrijk vindt en nodig hebt. Hoe lang dit duurt, verschilt per persoon. Soms dagen, soms weken, maar een jaar of langer kan ook. Door op tijd met je (huis)arts en naasten te praten, kun je ervoor zorgen dat je ook in het laatste deel van je leven de zorg krijgt die bij je past.
Lees ook: Zo krijg je de zorg die je wenst (stappenplan) >>>
Meer weten over palliatieve zorg en waarom dat belangrijk is?
Landelijk platform Pal voor u geeft betrouwbare informatie over omgaan met ongeneeslijke ziekte en palliatieve zorg. De Pal voor u-uitgaven komen tot stand in nauwe samenwerking met veel betrokken, deskundige personen en organisaties.
Dit artikel is eerder verschenen in Pal voor u-magazine/gids Nadenken over de toekomst.
De gids is hier verkrijgbaar >>>
Bestel nu: Wilsverklaring Zo denk ik erover
In mijn wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.