‘Ik had helemaal geen zin meer in seks’

Bij Annemarie

Seksualiteit en intimiteit zijn onderwerpen die in de palliatieve fase vaak onderbelicht blijven. Veel mensen vinden het lastig om erover te praten als ze bijvoorbeeld geen zin meer hebben in seks. Ook zorgverleners, terwijl het juist veel kan doen voor de kwaliteit van leven. Verpleegkundig specialist Corien Eeltink en patiënt Marloes Noordhoek durfden het gesprek wél te starten.

Zin in seks

Marloes (32) kreeg drie jaar geleden de diagnose borstkanker, met uitzaaiing in de botten. Op dit moment is haar situatie stabiel dankzij chemopillen en andere medicatie. “Bij het voorschrijven van medicijnen krijg je altijd goed te horen wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Ook dat de medicatie ervoor kan zorgen dat je veranderingen gaat ervaren in je seksualiteit”, vertelt ze. “Na het eerste jaar van de behandeling begon ik inderdaad die veranderingen te merken, vooral door de antihormoonbehandeling die ik toen nog kreeg. Ik had helemaal geen zin meer in seks. Voor mij was dat niet zo’n probleem, maar mijn vriend is een gezonde jonge vent. Seks is voor hem nog wel belangrijk en hij is weer belangrijk voor mij. Dus ik ben hulp gaan zoeken.”

‘Seks geeft positiviteit, troost, ontspanning en het kan het leven gewoon wat aangenamer maken’ – Corien

Lees ook: Hoe je omgaat met kanker is voor iedereen anders >>>

Seks, een overbodige luxe?

Marloes is één van de weinige patiënten die actief vraagt om ondersteuning op dit gebied, weet Corien. “Veel mensen zijn blij dat ze überhaupt nog leven”, vertelt zij. “Seks voelt dan, zeker als mensen wat ouder zijn, als een overbodige luxe. Maar die intimiteit kan heel waardevol zijn in de palliatieve fase. Het geeft positiviteit, troost, ontspanning en het kan het leven gewoon wat aangenamer maken. Daarom is het zo jammer dat er zo weinig over wordt gepraat. Bij zorgverleners is de terughoudendheid net zo groot als bij patiënten. Uit onderzoek blijkt dat veel zorgverleners het gesprek om meerdere redenen niet aangaan. Ze geven bijvoorbeeld aan het ongemakkelijk te vinden en bang te zijn voor de reactie van de patiënt. Daarom worden er nu met hulp van ZonMw gesprekshulpmiddelen ontwikkeld, zodat ze beter beslagen ten ijs komen.” 

Lees ook: ‘Uitbehandeld bestaat niet’ >>>

Hebben jullie het er weleens over?  

Corien: “Als iemand aangeeft geen last te hebben van veranderingen op seksueel gebied, vraag ik ook altijd hoe zijn of haar partner dat ervaart. Is er nog wel sprake van intimiteit? En hebben ze het er wel eens over? Zo’n vraag is eigenlijk ook al een interventie. Mooi als partners hierdoor meer naar elkaar kunnen toegroeien.” 

Meer weten?

Op Overpalliatievezorg.nl vindt u meer informatie over seksualiteit en intimiteit in de palliatieve fase.

Dit is een fragment uit het artikel Seksualiteit en intimiteit, juist ook in de laatste levensfase in Pal voor u-magazine/gids Nadenken over de toekomst.
De gids is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ZonMw

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer