5 tips om met angst om te gaan

Bij Annemarie

Angstige gedachten zijn heel normaal als je te maken hebt met een ongeneeslijke ziekte. De angst kan je leven echter behoorlijk beïnvloeden als je als er er niet goed mee overweg kunt. Hoe je dat doet? 5 tips om met deze angst om te gaan.

Een ongeneeslijke ziekte is een ingrijpende levensgebeurtenis met grote gevolgen. De angst die hierbij komt kijken is dan ook een hele normale reactie en kan in alle fasen van het ziekteproces voorkomen. Zo is er de angst om dood te gaan, angst voor de toekomst of angst om afscheid te nemen van het ‘oude’ leven. We geven je 5 tips om met deze angst om te gaan.

  1. Zie de angstgevoelens onder ogen en erken deze. Angst is namelijk een logische emotie bij een ongeneeslijke ziekte. Denk daarnaast niet te snel dat er niets aan de angst is te doen.
  2. Vraag jezelf af waar je precies bang voor bent: de zorg voor de kinderen of bijvoorbeeld pijn lijden? Het kan helpen om de angstgevoelens op te schrijven of om verhalen te lezen van mensen die een vergelijkbare situatie meemaken.
  3. Bedenk welke realistische, geruststellende gedachten je kunnen helpen bij de angst bij ziekte.
  4. Zoek ontspanning of afleiding door bijvoorbeeld naar muziek te luisteren of te bewegen. Er zijn ook inloophuizen waar je terecht kunt voor ontspannende activiteiten met lotgenoten.
  5. Praat met mensen die je vertrouwt of met lotgenoten die begrijpen met welke gevoelens je worstelt. Het kan prettig zijn om te praten over je ziekte en de gevolgen daarvan. Je kunt ook terecht bij een geestelijk verzorger: hiervoor hoef je niet gelovig te zijn.

Lees ook:

Wanneer zoek je professionele hulp?

Gevoelens van angst kunnen na verloop van tijd minder worden of zelfs helemaal weggaan. Als de angst groot wordt en lang aanhoudt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Je kunt last krijgen van bijvoorbeeld slaapproblemen, paniekaanvallen, piekeren of andere klachten. Het kan je zo bevangen dat je nauwelijks meer kunt functioneren. Ook kan het leiden tot onnodig vaak bezoek aan de arts of juist het mijden van medische controles. Herken je dit? Heb je last van angstklachten, worden deze niet minder en ondervindt je er veel hinder van? Neem dan contact op met een professionele hulpverlener.

Bron: Helen Dowling Instituut 

Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten

Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.

Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer