Zo krijg je de palliatieve zorg die je wenst: 7 stappen

Bij Annemarie

Palliatieve zorg is zorg voor als je niet meer beter wordt. Maar hoe kom je aan palliatieve zorg, want in het ziekenhuis is er geen afdeling Palliatieve Zorg? In deze 7 stappen krijg je de palliatieve zorg die je wenst.

Stappenplan palliatieve zorg

Palliatieve zorg krijg je niet alleen van je huisarts of specialist. In de palliatieve zorg zijn veel meer zorgverleners om je te helpen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je bijvoorbeeld ook hulp krijgen van de thuiszorg, fysiotherapeut, geestelijk verzorger of diëtist. Het kan dus dezelfde zorgverlener zijn, die je al hebt. Het verschil is dat de zorg nu focust op kwaliteit van leven. Deze stappen helpen je de palliatieve zorg te krijgen die je wenst:

Tip: In het dossier palliatieve zorg is alle informatie over palliatieve zorg gebundeld >>>

Stap 1. De palliatieve zorg start

Vaak is het de huisarts of specialist die de boodschap brengt dat de ziekte ongeneeslijk is. Vanaf dat moment staat de zorg en behandeling in het teken van klachten verminderen en een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.

Tip: Hier vind je palliatieve zorg in de regio >>>

Stap 2. Een time-out nemen

Als je hoort dat je in een palliatieve levensfase komt, gaat er van alles door je heen. In de hectiek en emoties van dat moment kun je vaak niet overzien welke behandeling en zorg bij je past. Een time-out te nemen, zeg maar een rustmoment inlassen, geeft je de gelegenheid om na te denken over hoe nu verder.

Lees ook: Hoe kun je omgaan met ernstige ziekte? >>>

Stap 3. Een levensfasegesprek voeren

Welke ziektelast kun je dragen voor welke winst? In één of meerdere levensfasegesprek(ken) met je (huis)arts bespreek je, het liefst samen met je naaste, wat jij belangrijk vindt.

Lees ook: In 9 stappen je toekomstige zorg op een rijtje >>>

Stap 4. Onderling overleg tussen zorgverleners

Je eigen zorgverleners verlenen de palliatieve zorg en behandeling. Dan is het fijn om te weten dat ze kunnen overleggen met gespecialiseerde deskundigen op het gebied van palliatieve zorg, zoals een pijnspecialist.

Tip voor je zorgverlener: met gerichte vragen over palliatieve zorg of behandeling kunnen ze voor advies bellen naar het landelijke nummer van de consultatiedienst palliatieve zorg: 088-6051444

Stap 5. Medicijnen nakijken

Als je in een andere fase van de ziekte terecht komt, is het goed om met je apotheker nog eens goed te kijken naar je huidige medicijngebruik. Is het slim om daar nog iets aan te veranderen?

Lees ook: Wat kun je doen als je pijn hebt? >>>

Stap 6. De zorg afstemmen

Sinds kort is iedere zorginstantie verplicht om je inzage te geven in je eigen patiëntendossier. Hierdoor heb je altijd inzage in wat er wat er allemaal is geregistreerd. Dat maakt het gemakkelijker om de zorg af te stemmen met verschillende zorgverleners.

Lees ook: Annemarie deelt die voorbeeld van een wilsverklaring vaak uit >>>

Stap 7. Afspraken maken

Hoe wil je dat je arts en andere zorgverleners handelen? Wat spreek je met ze af? Als je goede afspraken maakt met degenen die je regelmatig bezoeken, weet je beter wat te doen bij bepaalde klachten.

Dit is een fragment uit het artikel Zo krijg je de palliatieve zorg die je wenst in Je veerkracht vergoten, hulpgids van Pal voor u.
De hulpgids is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>

Tip: Vul een wilsverklaring in

Het helpt om een concreet boekje in handen te hebben met daarin je je wensen en behoeften. Dan kun je laten zien waar je het over wil hebben met je arts en je naasten. Wacht niet tot je doodziek bent, want hoe eerder je dat doet, hoe meer tijd je over houdt om je laatste levensfase te leven op jouw manier. Een boekje dat vaak wordt aangeraden is Zo denk ik erover, mijn wilsverklaring voor zorg en behandeling in de toekomst >>>

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer