Palliatieve zorg kun je op verschillende plaatsen ontvangen: zowel thuis, als in een ziekenhuis of in een verpleeghuis. Dat heeft consequenties voor de kosten. Wie betaalt de palliatieve zorg?
Ook zijn veel verschillende zorgverleners betrokken bij palliatieve zorg. Behalve de huisarts, medisch specialist, (wijk)verpleegkundige zijn dat bijvoorbeeld ook een fysiotherapeut, geestelijk verzorger, diëtist of apotheker.
De kosten van palliatieve zorg worden op verschillende manieren vergoed. Wie betaalt de palliatieve zorg:
Vanuit de zorgverzekering:
Palliatieve zorg door de wijkverpleegkundige en huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast vallen sommige zorgkosten onder de aanvullende verzekering. Fysiotherapie bijvoorbeeld of alternatieve geneeskunde. De zorgverzekering betaalt ook het verblijf in een hospice, maar soms moet je zelf nog een eigen bijdrage betalen.
Voor meer informatie kun je terecht bij de zorgverzekeraar.
> Lees ook: Wat doet de huisarts bij palliatieve zorg?
Vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz):
De Wet langdurige zorg (Wlz) is voor mensen die de hele dag intensieve zorg nodig hebben. Hieronder valt bijvoorbeeld de zorg in een verpleeghuis. Om hiervoor in aanmerking te komen, heb je een Wlz-indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Je betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage.
Voor meer informatie kun je terecht bij het zorgkantoor in de regio, het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en het Centraal Administratiekantoor (CAK).
> Lees ook: Wat is een palliatief team?
Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO):
Krijg je thuis praktische hulp, bijvoorbeeld hulp in de huishouding, voor jezelf of voor je naaste (mantelzorg) dan vergoedt de gemeente deze praktische hulp vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Hiervoor betaal je een eigen bijdrage. Deze is maximaal €17,50 per vier weken.
Voor meer informatie kun je terecht bij de gemeente.
> Lees ook: Dit zijn de vier fasen van palliatieve zorg
Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten
Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.