Door heel Nederland zijn circa 12.000 opgeleide vrijwilligers van VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) actief die ondersteunen bij de intensieve zorg in de laatste levensfase. Dit kan thuis zijn, in het hospice of in een zorginstelling. Zij bieden een luisterend oor en geven tijd en aandacht aan de cliënt en diens naasten. Ook Ria is vrijwilliger bij VPTZ.
Ria werkte ruim 42,5 jaar in het basisonderwijs toen zij zo’n vijf jaar geleden in aanraking kwam met VPTZ, tijdens een evenement in Duiven. “Het sprak mij aan dat je iets kunt betekenen voor mensen in hun laatste levensfase. Ik heb me aangemeld en na een aantal gesprekken en een cursus ben ik begonnen. Ik ben nu één tot twee middagen in de week werkzaam als vrijwilliger.”
Vrijwilliger VPTZ inschakelen
Ria: “Meestal informeert de thuiszorg of de huisarts de cliënt over de mogelijkheid VPTZ in te schakelen. Een coördinator kijkt dan welke vrijwilliger goed bij de persoon past en dan volgt een kennismakingsgesprek. Het werk is heel gevarieerd. Soms ga ik wandelen met iemand, samen naar het tuincentrum of lees ik voor, maar het kan ook dat ik alleen maar gezelschap houd. Je hoeft daarvoor geen medische achtergrond te hebben. Het belangrijkste is dat je luistert en oprecht geïnteresseerd bent.
Lees ook: Dit gebeurt er als je de hulp van de VPTZ-vrijwilliger inschakelt >>>
De kunst om te luisteren
Ik vind het bijzonder hoe snel mensen hun vertrouwen aan mij geven. Het lijkt wel of mensen die in de laatste levensfase zijn geen masker meer op hebben. Dat vind ik ook mooi en leerzaam voor mezelf. Ze vertellen veel over hun eigen leven, bijvoorbeeld over moeilijke relaties met de kinderen. De kunst is dan vooral om te luisteren, zonder oordeel te vellen of advies te geven. Natuurlijk vertel ik iets over mijn eigen leven als we kennismaken, maar ik ben er vooral om de cliënt en mantelzorger te ontlasten. Daarom moet je je eigen zorgen ook thuislaten, vind ik. Ik ben met mijn hoofd en hart helemaal bij de cliënt.
‘Als wij elkaar in andere omstandigheden hadden ontmoet, waren we vriendinnen geworden’ – Ria
Met sommigen bouw je een bijzondere band op. Een periode kwam ik bij een vrouw van in de vijftig die overleed aan kanker. We hadden veel raakvlakken. Als wij elkaar in andere omstandigheden hadden ontmoet, waren we, denk ik, vriendinnen geworden. Dan neem je afscheid als vrijwilliger, maar ook een beetje als vriendin. Ik houd in zo’n geval ook vaak contact met de familie, als die dat wil.”
Lees ook: ‘Opeens werd de fysiotherapie niet meer vergoed’ >>>
Hoe schakel je een VPTZ-vrijwilliger in?
VPTZ Nederland is de koepelorganisatie voor organisaties in de palliatieve terminale zorg door vrijwilligers. Ruim 200 (regionale) organisaties zijn hierbij aangesloten, dus er is altijd een VPTZ-organisatie in de buurt >>>
Dit is een fragment uit het artikel VPTZ-vrijwilligers brengen licht en lucht in de dag in Pal voor u-magazine/gids Nadenken over de toekomst.
De gids is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door VPTZ Nederland.