Palliatieve zorg, wat is dat eigenlijk?

Bij Annemarie

Palliatieve zorg is niet zo’n bekend begrip. Veel mensen weet niet wat palliatief inhoudt. Dat is best begrijpelijk. De meeste mensen krijgen er pas mee te maken als ze zelf ongeneeslijk ziek zijn of iemand uit hun omgeving. Een antwoord op de drie meest gestelde vragen.


1. Wat is palliatieve zorg?

Dat is zorg die gericht is op het verlichten van klachten bij een levensbedreigende ziekte. Kortgezegd:

  • zorg voor mensen die niet meer beter worden én hun naaste omgeving
  • gericht op kwaliteit van leven en vermindering van klachten
  • zorg die lang of kort kan duren: dagen, weken, maanden of jaren
  • totale zorg, want de zorg is niet alleen gericht op lichamelijke aspecten, maar ook op psychische, sociale of spirituele
  • ziekte-overstijgende zorg, want de zorg is gericht op ziekten waarvoor geen genezing mogelijk is, denk bijvoorbeeld aan kanker, hartfalen, COPD en hersenaandoeningen zoals dementie, beroerte of ALS.
> Verder lezen: Ongeneeslijk ziek, wat gaat er door je heen?

2. Wanneer krijg je palliatieve zorg?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Bij kanker start de palliatieve fase vanaf het omslagpunt waarbij de ziekte van ‘mogelijk te genezen’ naar ‘ongeneeslijk’ gaat. Bij andere ongeneeslijke ziekten zoals COPD, hartfalen, dementie en ALS is er vaak niet één omslagpunt aan te wijzen. De zorg kan kort of langdurig zijn, van dagen tot maanden en zelfs jaren.

> Verder lezen: Uitbehandeld en palliatieve zorg, dit hebben ze met elkaar te maken

3. Wat is het verschil met terminale zorg?

Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met terminale zorg of stervensbegeleiding, maar het is veel breder. Vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt, ben je palliatief. Deze zorg kan heel lang duren: dagen, maanden en soms zelfs jaren. Als de geschatte levensverwachting enkele weken tot maximaal drie maanden is, is sprake van palliatief terminale zorg. Vaak is deze grens niet heel duidelijk te trekken, maar geldt dit als richtlijn. Terminale zorg is dus maar een klein deel van de palliatieve fase, namelijk de laatste fase. 

> Verder lezen: 3 misverstanden over palliatieve sedatie

Feiten en cijfers

  • 73% (bijna 110.000 personen)  van de mensen die in 2017 zijn overleden, had (een aandoening die vaak gepaard gaat met) behoefte aan palliatieve zorg
  • Van deze personen overleed 41% aan kanker, 23% aan een chronische hartaandoening en 16% aan dementie.
  • 36% overleed thuis, 20% in het ziekenhuis en 36% in een instelling voor ouderenzorg.

Bron: Palliatieve zorg in Nederland: feiten en cijfers, Nivel

Pal voor u, over palliatieve zorg

Ongeneeslijk ziek en dan? Het landelijk platform Pal voor u geeft betrouwbare informatie over omgaan met ongeneeslijke ziekte en palliatieve zorg. De uitgaven (magazinesthemaboekjeswilsverklaring) komen tot stand in nauwe samenwerking met veel betrokken, deskundige personen en organisaties. Zo draagt Pal voor u bij aan een betere bekendheid van palliatieve zorg. De Pal voor u-uitgaven zijn hier verkrijgbaar >>

Bestel nu: Alles van Pal voor u

Ongeneeslijk ziek en dan? Pal voor u geeft betrouwbare informatie over palliatieve zorg. Het informatiepakket Alles van Pal voor u bestaat uit: magazine Pal voor u 10 (inclusief het dossier voeding en eten), wilsverklaring Zo denk ik erover (inclusief zorg-, niet-reanimeer- en euthanasieverklaring) en 4 themaboekjes: Wat als je je leven verliest? Wat als het einde nabij is? Wat kun je doen als je pijn hebt? Wat als je kind ongeneeslijk ziek is?

Het informatiepakket is hier verkrijgbaar >>>

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer