Ongeneeslijk ziek, wat gaat er door je heen?

Bij Annemarie

Een emotionele rollercoaster. Zo beschrijven veel mensen hun gemoedstoestand nadat ze te horen hebben gekregen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Ook al reageert iedereen anders, vast staat dat je overweldigd kunt worden door een heel scala aan emoties. Wat gaat er door je heen?

Verdriet en rouw

Vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt, krijg je (opnieuw) te maken met verdriet en  rouw. Bij de een komt het wat sneller, bij de ander duurt het wat langer, maar het besef dringt door dat er vroeger of later een proces van afscheid nemen aanbreekt. Afscheid van het leven, afscheid van je geliefde mensen om je heen. Sommigen denken dat het proces van verdriet en rouw op een bepaalde, standaardmanier verloopt, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ieder maakt zijn eigen rouwproces door.

Angst

Behalve verdriet en rouw over het naderende afscheid speelt er ook heel vaak angst mee. Angst kan een verlammende uitwerking hebben als je er niet goed mee overweg kunt. Het kan dan helpen om onder ogen te zien waar je bang voor bent, al dan niet met behulp van een psycholoog. Ontspanning zoeken of praten met lotgenoten kan ook heilzaam zijn.

> Verder lezen: 5 tips om met angst om te gaan

Eenzaamheid

Een andere veelgenoemde emotie is eenzaamheid. Want hoeveel mensen je ook om je heen hebt, je voelt je er vaak toch alleen voor staan. Je leidt immers een heel ander leven dan je partner en naasten. Een gevoel van verlatenheid kan je dan overvallen.

Boosheid

Gevoelens van boosheid en woede komen ook regelmatig voor. Het kan goed zijn om te proberen te achterhalen wat de oorzaak is van die boosheid, eventueel samen met iemand die je vertrouwt. Soms liggen verdriet, gevoelens van onrechtvaardigheid of angst eraan ten grondslag. Als je dit weet, kan je dat wellicht wat rust brengen.

> Verder lezen: Wat doe je als je partner boos is? 3 tips

Erover praten helpt

Al deze gevoelens en emoties kunnen afwisselend de boventoon voeren of zich tegelijkertijd manifesteren. Dat is volkomen normaal. Maar die emoties kunnen je behoorlijk van je stuk brengen. Erover praten, kan helpen. Met een goede vriend of vertrouwd familielid, een geestelijk verzorger, je huisarts of een andere zorgverlener zoals een psycholoog. Niet iedereen is echter een prater. De een denkt veel na over de eindigheid van het leven, de ander wil juist nog zoveel mogelijk genieten van de ‘kleine’ dingen in het leven. Voel bij jezelf waar jij behoefte aan hebt, en laat aan de mensen om je heen weten hoe ze jou kunnen helpen.

Wil je in contact komen met lotgenoten? Hier vind je de kankerpatiëntenorganisaties bij wie je terecht kan voor lotgenotencontact of informatie. Zij behartigen ook de belangen van patiënten met kanker.

IVY DE BLAEIJ
Ivy de Blaeij studeert verpleegkunde in Nijmegen. Ze bedacht het Gezondheidsdagboek toen ze er tijdens haar stages achter kwam dat veel mensen zelf geen goed overzicht hebben van hun gezondheidsklachten. Hierdoor worden klachten niet of nauwelijks behandeld.

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer