Veel mensen met dementie en hun naasten denken na de diagnose niet meteen aan palliatieve zorg. Dat is jammer, want palliatieve zorg kan veel doen voor de kwaliteit van leven. Palliatieve zorg bij dementie mag niet vergeten worden en dit is waarom.
Dementie is een progressieve ziekte, waardoor de gezondheid steeds verder achteruit gaat. Er zijn geen medicijnen om dementie te genezen. Vanaf het moment van de diagnose is dementie een ongeneeslijke ziekte. Voor mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten is er palliatieve zorg, dus ook voor dementiepatiënten en hun omgeving.
Palliatieve zorg bij dementie
Palliatieve zorg bij dementie is gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en heeft aandacht voor zowel lichamelijke, als psychische en spirituele onderwerpen. In het begin van de ziekte zullen mensen met dementie en hun naasten nog weinig behoefte hebben aan palliatieve zorg. Toch kan het helpen om juist dan al hierover na te denken. Palliatieve zorg kan namelijk aan veel van je wensen en behoeften tegemoet komen. Dan kun je denken aan:
- Informatie over het stervensproces.
- Goede pijn- en symptoombestrijding.
- Steun bij dagelijkse levensverrichtingen en zorgtaken.
- Begeleiding bij beslissingen rondom het levenseinde.
- Hulpmiddelen en voorzieningen thuis.
- Geestelijke begeleiding.
- Rust en privacy.
- Een veilige omgeving.
- Steun bij verliesverwerking.
Naasten en dementie
Als familie of naaste heb je een belangrijke rol, omdat je de zorg voor de patiënt vaak (voor een deel) op je neemt. Naar de mening en beleving van partners, kinderen, buren, vrienden en anderen die als mantelzorger zijn betrokken bij de zorg wordt dan ook goed geluisterd.
Keuzes in de laatste levensfase
Doorbehandelen of niet? Wel of niet reanimeren? Wel of geen euthanasie? In de palliatieve zorg is veel aandacht voor het tijdig bespreken van deze en andere keuzes rondom het levenseinde. Ook bij dementie is het belangrijk om zo vroeg mogelijk de wensen voor de laatste levensfase vast te leggen en deze te bespreken met de huisarts en andere zorgverleners. Dat kun je doen in een wilsverklaring, bijvoorbeeld dit boekje.