3x ondersteunende zorg: wat heb je aan een muziektherapeut, fysiotherapeut en ergotherapeut?

Bij Annemarie

Behalve op medische zorg kun je ook een beroep doen op ondersteunende zorg. Deze vorm van zorg helpt bij het verlichten van lichamelijke, psychische of sociale klachten. De muziektherapeut, fysiotherapeut en ergotherapeut zijn 3 voorbeelden van ondersteunende zorgverleners. Wat heb je eraan?

1. De muziektherapeut

Mensen die de hulp inschakelen van een muziektherapeut, zijn sociaal-emotioneel vastgelopen. Een muziektherapeut zet muziek in om te kijken of de klachten verholpen kunnen worden. Dat kan zijn door samen naar muziek te luisteren of door samen muziek te maken. Songwriting is ook een veelgebruikte methode. Er wordt een lied gekozen dat de patiënt mooi vindt en gekeken of de tekst bij hem of haar past of dat die moet worden veranderd.

Wat heb je eraan?

Muziek werkt direct op je emoties. Via muziek kun je je gevoelens uiten en ontdekken wat er in je leeft waar je (nog) geen woorden aan kunt geven. Mensen die te maken krijgen met heftige emoties omdat ze geconfronteerd worden met ziekte, dood of rouw, zijn vaak bang om overspoeld te worden. Ze denken dat ze het niet aankunnen en hebben moeite om de controle los te laten. Een muziektherapeut kan dan een muziekinstrument inzetten zoals een djembé om daarin te oefenen.

Muziek heeft ook een effect op het lichaam. Een muziektherapeut is erin geschoold om zich af te stemmen op wat iemand lijfelijk laat zien en hem te begeleiden tot rust te komen. Als je bijvoorbeeld snel en oppervlakkig ademt, kun je je weer ontspannen door kalme muziek. Met name in de laatste fase van de palliatieve zorg wordt daar veel gebruik van gemaakt.

2. De fysiotherapeut

Een fysiotherapeut in de palliatieve fase bekijkt samen met de patiënt hoe deze nog zo zelfredzaam mogelijk kan zijn. Als dat niet lukt, dan gaat hij op zoek naar aanpassingsstrategieën: een beugel laten plaatsen hier of een extra steun daar.

Wat heb je eraan?

Zorg in de palliatieve fase is gericht op het vergroten van het comfort en het bestrijden van symptomen als pijn en benauwdheid. Een fysiotherapeut kan je hierbij op meerdere manieren helpen bij je klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn angst, pijn, misselijkheid en vermoeidheid. Een fysiotherapeut biedt verlichting door je te ondersteunen bij verschillende oefeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichamelijke training, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en door massage.

Een fysiotherapeut komt veel bij mensen thuis en kan ook als schakel dienen tussen jou en de huisarts of andere disciplines. Als de fysiotherapeut bijvoorbeeld ziet dat een patiënt moeilijk slikt en niet goed uit zijn woorden komt, dan kan hij of zij de hulp inroepen van een logopedist.  

3. De ergotherapeut

De ergotherapeut helpt mensen om die dingen te doen die voor hen van betekenis zijn. Hij of zij kijkt naar wat iemand (nog) wel en wat niet (meer) kan, en wat er nodig is zodat hij zoveel mogelijk kan blijven doen wat hij graag wil.

Wat heb je eraan?

De ergotherapeut adviseert je over omgaan met symptomen als vermoeidheid, kortademigheid, psychische problemen en pijn. Met als doel dat je toch kunt (blijven) doen wat je betekenisvol vindt. Hij of zij adviseert bijvoorbeeld over de meest comfortabele zit- of lighouding en over hulpmiddelen om pijn en ongemak zoveel mogelijk te voorkomen.

De ergotherapeut die met mensen in de laatste levensfase werkt, gaat het gesprek aan met de patiënt en naasten over de doelen die hij heeft en wat hij (nog) graag wil doen. Bijvoorbeeld zelfstandig aan tafel kunnen eten, het huis kunnen verlaten, zonder pijn in bed liggen. Samen met andere zorgverleners bekijkt de ergotherapeut wat daarvoor nodig is. Als je doelen of verwachtingen niet realistisch zijn, gaat hij of zij hier ook het gesprek over aan. Ook heeft de ergotherapeut aandacht voor de naasten. Ze ondersteunt naasten bij hun taken en geeft voorlichting en advies.

 

 

Schrijf je in en je ontvangt vanzelf tips en inspiratie over palliatieve zorg en omgaan met ongeneeslijke ziekte in je mailbox.

Bestel nu: Alles van Pal voor u

Ongeneeslijk ziek en dan? Pal voor u geeft betrouwbare informatie over palliatieve zorg. Het informatiepakket Alles van Pal voor u bestaat uit: magazine Pal voor u 10 (inclusief het dossier voeding en eten), wilsverklaring Zo denk ik erover (inclusief zorg-, niet-reanimeer- en euthanasieverklaring) en 4 themaboekjes: Wat als je je leven verliest? Wat als het einde nabij is? Wat kun je doen als je pijn hebt? Wat als je kind ongeneeslijk ziek is?

Het informatiepakket is hier verkrijgbaar >>>

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer