Als je zorgt voor iemand in de laatste levensfase, raakt je rol als partner, kind of ouder makkelijk op de achtergrond. Vaak komt er door de intensieve zorg zoveel op je af, dat je zowel lichamelijk als mentaal uitgeput kan raken. Vrijwilligers van VPTZ ondersteunen zowel cliënten als naasten, zo krijgen deze de ruimte om met meer rust en aandacht goed afscheid te kunnen nemen.
Tijdens een bezoek aan hun vakantiehuis in Spanje krijgt Joost klachten met naar het toilet gaan. Uiteindelijk volgt het moeilijke bericht dat er een tumor in de prostaat is gevonden, die ook al is uitgezaaid naar de lever. Maar omdat de levenslust hoger is dan zijn leeftijd, start Joost toch met chemotherapie. Na thuiskomst in Nederland en een definitief afscheid van het huis in Spanje, ontstaan nieuwe klachten in de schouder. Helaas blijkt na maanden onderzoek opnieuw een tumor te zijn gevonden, in de rug dit keer.
Met zijn tweeën
“Het is een klap in je gezicht, maar je hebt het te aanvaarden”, zegt Gerda die al 25 jaar met Joost is getrouwd. “Zelf ben ik ook al door een hele medische molen geweest. Door een spierziekte die ik op latere leeftijd heb ontwikkeld, zijn mijn armen en benen aangetast. Hierdoor heb ik een moeilijke motoriek en heb ik weinig kracht in mijn handen en vingers. Door onze situatie en omdat we maar met z’n tweeën zijn, werden we op een bepaald moment gewezen op de mogelijkheid om met
een vrijwilliger in contact te komen. Daar hebben we gebruik van gemaakt.
Lees ook: Dit gebeurt er als je de hulp van de VPTZ-vrijwilliger inschakelt >>>
Gewoon even naar de winkel
Het klikte meteen bij de kennismaking. René*, onze vrijwilliger van de afdeling VPTZ West-Brabant/Tholen, stelde voor om af en toe met mijn man te gaan wandelen, zodat ik wat tijd voor mezelf had. Dat hebben ze een tijdje gedaan. En als ik zin had, ging ik mee, want samen kunnen we er niet meer uit. Dan gingen we gewoon even naar de winkel of een terrasje pakken. René droeg de tassen of duwde de rolstoel. Precies die dingen die voor mij lastig zijn. Nu is het moeilijk om nog naar buiten te gaan en komt René thuis langs voor mijn man. Voor een praatje over hun gedeelde passie voor wielrennen, voor een kopje koffie,
of om samen iets leuks op tv te kijken.
Geen verplichting
Het fijne is dat het bezoek van René niet voelt als een verplichting. Ik ervaar het juist als vriendschap. We krijgen dagelijks wel heel veel mensen voor de zorg over de vloer. Soms is het daarom even te veel, maar dan slaan we gewoon een weekje over. Ik kan iedereen in een soortgelijke situatie aanraden om gebruik te maken van een vrijwilliger. Het zorgt ervoor dat je niet geïsoleerd raakt.”
*namen zijn om privacyredenen aangepast.
Zo schakel je een VPTZ-vrijwilliger in
Door heel Nederland zijn ruim 200 organisaties aangesloten bij VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland). Dit betekent dat er altijd ook bij jou in de buurt vrijwilligers actief zijn. De VPTZ-vrijwilligers zijn speciaal opgeleid om cliënten en hun mantelzorgers te ondersteunen tijdens de laatste levensfase, met praktische hulp en persoonlijke aandacht. Wil je graag meer weten over hoe een vrijwilliger kan helpen? Kijk op www.vptz.nl welke organisatie actief is bij jou in de buurt of bel 033 760 10 70.
Dit is een fragment uit het artikel VPTZ-vrijwilligers brengen licht en lucht in de dag in Pal voor u-magazine/gids Het leven gaat door.
De gids is hier verkrijgbaar >>>
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door VPTZ Nederland.