Gevoelens van boosheid en onrechtvaardigheid komen veel voor bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Wat doe je als je partner boos is? Deze drie tips van psycholoog Coen Völker helpen je hierbij.
-
Hou je veerkracht op peil
Zorg in de eerste plaats goed voor jezelf zodat je veerkracht optimaal is. Zo kun je incasseren op momenten dat het tegenzit, of als je partner het niet meer trekt. Manieren om je veerkracht op peil te houden, zijn bijvoorbeeld eropuit gaan, je hobby uitoefenen en je hart luchten bij een therapeut of bij vrienden en familie. Voor jezelf en je eigen behoeften kiezen, is heel belangrijk, maar tegelijkertijd ook heel moeilijk. Het kan schuldgevoelens en gevoelens van egoïsme oproepen. Toch is het hard nodig, om er op de langere termijn voor je partner te kunnen zijn.
-
Vat het niet persoonlijk op
Vaak richten mensen die ziek zijn hun woede en frustratie op degene die hen het meest na staat. Dat betekent dat je als partner nogal eens de volle laag krijgt. Voel je niet persoonlijk aangevallen als je partner boos is, maar probeer te incasseren. Ga niet terugvechten of je verdedigen, maar erken de boosheid en geef daar ruimte aan. Wees ook niet bang om grenzen te stellen als het gedrag van je partner je te gortig wordt. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen.
-
Achterhaal de oorzaak
Check bij je partner waarom zij boos is, want dat is niet altijd zonneklaar. Misschien heeft de boosheid van vandaag een andere oorzaak dan die van vorige week. Het ene moment kan het gaan over gebrek aan privacy. Het andere moment over de pijn die je partner vermoeid maakt waardoor hij of zij minder kan hebben. Boosheid kan ook een uiting zijn van onderliggende emoties zoals angst of verdriet. Die vormen dan de kern waar het eigenlijk om draait. Ga het gesprek erover aan met je partner en ook met eventuele kinderen.
GZ psychooloog Coen Völker begeleidt mensen met ernstige ziekten, stervens- en rouwprocessen. Hij krijgt regelmatig te maken met boosheid en frustratie van zijn cliënten.