Bijna de helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Kun je ook vrijwilligerswerk doen als je ernstig ziek bent? Mirjam wel. Ze heeft de ziekte van Parkinson en werkt als vrijwilliger met mensen met dementie.
Zes jaar geleden kreeg Mirjam de Wit (52) de diagnose parkinson. Vijf jaar later werd ze arbeidsongeschikt verklaard. Daarvoor had ze 34 jaar in de zorg gewerkt. “Ik was ziekenverzorgende in een verzorgingshuis voor mensen met dementie”, vertelt Mirjam. “Dat werk deed ik met veel plezier, maar op een gegeven moment ging het gewoon niet meer. Ik moest helaas stoppen.”
Ernstig ziek én vrijwilliger
Omdat Mirjam niet thuis kan zitten (“daar vind ik mezelf nog veel te jong voor”) ging ze al snel weer aan de slag. Ondanks dat ze ernstig ziek is, ging ze als vrijwilliger werken bij een particuliere instelling voor mensen met dementie in verschillende stadia: “Ik werk nu twee keer drie uurtjes in de week, en dat lukt prima. Als ik moet werken, dan hou ik daar rekening mee. Dan doe ik de rest van de dag niks anders meer.”
Lees ook: Hoe je meer positiviteit en hoop in je leven brengt >>>
Oude werkplek
Toen deze vrijwilligersbaan op haar weg kwam, twijfelde Mirjam geen moment: “Ik wilde me heel graag weer nuttig maken, iets voor een ander doen. Ik miste het werken met mensen met dementie, maar wilde geen vrijwilligerswerk doen op mijn oude werkplek; dat leek me te confronterend. De instelling waar ik nu werk, is heel anders van opzet dan het verzorgingshuis. Ik heb hier een heel andere rol en kan toch mijn kennis en expertise inzetten. Als vrijwilliger hoef ik alleen maar de leuke dingen te doen, zoals de mensen helpen met eten en daarna spelletjes met ze doen, of met ze wandelen.”
Hulpgids voor meer veerkracht
In de hulpgids Je veerkracht vergroten van Pal voor u vertelt Mirjam waar ze tegenaan loopt en hoe ze oplossingen zoekt als ze iets niet meer kan: “Parkinson betekent niet het einde.”
De Pal voor u-hulpgids Je Veerkracht vergroten is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>