Mantelzorgen is een dankbare taak, maar emotioneel gezien ook pittig. Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. Ben jij mantelzorger? Deze 7 personen kunnen je ondersteunen.
1. Mantelzorgconsulent
Een mantelzorgconsulent biedt gratis ondersteuning door informatie, advies en praktische steun te geven. Ze organiseren lotgenotencontact en bijeenkomsten waar je je verhaal kwijt kunt. En ze geven informatie over voorzieningen die je kunt aanvragen, zoals een mantelzorgmaatje.
2. Mantelzorgmakelaar
Het doel van de mantelzorgmakelaar is om te zorgen dat jij zo lang mogelijk voor je naaste als mantelzorger kunt optreden. Dit doet hij door informatie en praktische oplossingen te bieden. Ook geeft hij kortdurende ondersteuning op het gebied van wonen, werk, welzijn en financiën.
3. Casemanager dementie
De casemanager dementie is geheel gratis. Hij of zij is een (vaste) begeleider van een persoon met dementie maar helpt daarnaast ook de mantelzorger door te bemiddelen bij het regelen van zorg. De casemanager dementie helpt je met oplossingen en keuzes maken in situaties die zich voordoen.
4. Cliëntondersteuner
De cliëntondersteuner komt op voor de belangen van zowel de patiënt als de mantelzorger. Hij of zij biedt hulp bij het aanvragen van voorzieningen of (thuis)zorg. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp. Ook biedt de cliëntondersteuner hulp door je voor te bereiden op gesprekken met de gemeente of een zorgaanbieder.
5. Wijkverpleegkundige
Je kunt huisbezoeken aanvragen met een wijkverpleegkundige (continuïteitshuisbezoeken). Met een continuïteitshuisbezoek kan worden voorkomen dat u en uw naasten onnodig lang met vragen of problemen blijven rondlopen. De wijkverpleegkundige helpt u om inzicht te krijgen in het ontstaan van mogelijke lichamelijke en/of psychische klachten en de wijze waarop je met deze klachten kunt omgaan.
6. Vrijwilligers
In de meeste gemeenten is er een vrijwilligersvacaturebank beschikbaar waar je een vrijwilliger kunt vinden. De mantelzorgconsulent kan je helpen bij het vinden van een geschikte vrijwilliger. De website handeninhuis.nl kun je ook gebruiken om vrijwilligers in de buurt te zoeken.
7. Geestelijk verzorger
De impact van een ziekte is groot. Op degene die de ziekte heeft, maar zeker ook voor de mantelzorger of naasten. De geestelijk verzorger is er voor iedereen die behoefte heeft aan een persoonlijk gesprek. Met de geestelijk verzorger kun je bespreken wat je bezighoudt, wat je angstig of verdrietig maakt en wat je vreugde geeft.
Bron: De Mantelzorger en Mezzo.nl