Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoe lang voel ik me al somber? Door elke dag in een paar minuten het Gezondheidsdagboek in te vullen, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.
Zo simpel kan het zijn
In het Gezondheidsdagboek kun je per dag verschillende gegevens noteren. Hoeveel je slaapt, eet, drinkt of beweegt bijvoorbeeld. Of hoeveel pijn je hebt, hoe moe je bent en hoe je stemming is. Als je dat een tijdje doet, ontdek je verbanden tussen de verschillende klachten. Zo zie je meteen wat je kunt doen om je beter te voelen. En je kunt het ook samen met bijvoorbeeld de huisarts, praktijkondersteuner of (wijk)verpleegkundige bekijken. Zo simpel kan het zijn. In een paar minuten per dag krijg je meer inzicht in je gezondheidspatroon en kun je fijner en gezonder leven.
‘Artsen hebben vaak maar 10 minuten de tijd, het boekje kan ervoor zorgen dat je niets vergeet te vertellen.’ – Arno (huidkanker)
Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>
Positief getest
Het gezondheidsdagboek is een initiatief van verpleegkundestudent Ivy de Blaeij. Tijdens haar stages viel het haar op dat veel mensen zelf geen goed overzicht hebben van hun gezondheidsklachten. Ivy: “Ik ging op zoek naar een boekje waarin allerlei gezondheidsgegevens konden worden bijgehouden. Dit bleek er niet te zijn!” Het Gezondheidsdagboek is getest door verschillende zorgverleners en mensen met chronische gezondheidsklachten, die zonder uitzondering positief en enthousiast reageerden:
‘Dit boekje kwam toevallig op een heel nuttig moment: een oncoloogconsult! Blijven mijn klachten stabiel of verergeren ze of verbeteren ze zelfs? Het is niet alleen goed voor mijn eigen inzicht, maar ook ter onderbouwing naar zorgverleners.’ – Karin (borstkanker)
‘Bij de specialist en huisarts moet je in korte tijd duidelijk verwoorden hoe het met je gaat. Dat gaat beter als het op papier helder is. Veel specialisten kunnen niet bij elkaar in het dossier kijken, dan kun je dit boekje er snel bij pakken en het is ook nog veilig.’ – Lotje (meerdere chronische aandoeningen)
‘In het Gezondheidsdagboek kun je zelf invullen welke klacht je wil bijhouden. Vermoeidheid, benauwdheid jeuk of misselijkheid zijn klachten die je vaak niet noemt in gesprek met een zorgverlener, maar die erg belemmerend kunnen werken. En als je ze niet noemt, wordt er ook geen behandeling ingezet.’- Petra (meerdere chronische aandoeningen)
Over het gezondheidsdagboek
Het Gezondheidsdagboek telt 192 pagina’s waarmee je 3 maanden je gegevens kunt bijhouden. Daarnaast is er ruimte voor je medische gegevens en kun je metingen (gewicht, hartslag en bloeddruk) noteren. Het boek heeft makkelijk schrijfbaar papier en is voorzien van een oranje leeslint. Tijdens het ontwerp is er rekening mee gehouden dat het zowel mannen als vrouwen aanspreekt.
Zo vul je het Gezondheidsdagboek in (instructievideo door Ivy) >>>
Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten
Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.