Judith* heeft uitgezaaide borstkanker en leeft met beperkte tijd. Van haar (toenmalige) arts krijgt ze weinig hulp en informatie, dus gaat ze zelf op zoek. Ondertussen leert ze hoe ze door de goede vragen te stellen op de juiste hulp van haar arts kan rekenen.
Hoe krijg je de juiste hulp van de arts? Deze 7 vragen van ervaringsdeskundige Judith helpen je op weg.
1. Wat vind je belangrijk?
“Stel vragen, geef aan wat jij nodig hebt voor een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven”, zegt Judith. “Wat wil je nog doen en wat vind jij op dit moment belangrijk in deze laatste fase van je leven?
2. Is er een vast aanspreekpunt?
“Heb je behoefte aan een vast aanspreekpunt? Geef dit dan aan”, benadrukt Judith. Die mogelijkheid wordt niet altijd automatisch aangeboden vanuit het ziekenhuis. Een vast aanspreekpunt is er vaak in de persoon van een gespecialiseerd verpleegkundige bij wie je altijd en op een laagdrempelige manier terecht kunt.
3. Welke behandelingen zijn er?
Vraag om informatie over mogelijke behandelingen, gericht op het remmen van de kanker en/of op het verlichten van de klachten zoals pijn. Vraag ook goed door als je iets niet begrijpt,
4. Wie neem je mee?
“Neem iemand mee naar je afspraken met de arts”, adviseert Judith. “Twee horen en zien meer dan één. Je kunt ook altijd voor een second opinion naar een ander ziekenhuis gaan. Of uiteindelijk kiezen voor behandeling in een ander ziekenhuis, zoals ik heb gedaan.”
5. Heb je goed contact met je huisarts?
Een goed contact met je huisarts is belangrijk, ook voor je naasten, weet Judith uit ervaring. “Voor je naasten is het ook een heel moeilijke periode. Het is voor hen dan ook belangrijk om daar met iemand over te praten. Wij, mijn man, kind en ik, hebben dit aangegeven bij de huisarts, en die heeft ons verder geholpen bij het vinden van psychische hulp. Je kunt ook altijd met je huisarts van gedachten wisselen over je wensen en mogelijkheden met betrekking tot je laatste levensfase.”
Zingeving: wat helpt bij een goed levenseinde?
6. Ben je open en eerlijk naar je arts?
Judith geeft aan dat openheid en eerlijkheid heel belangrijk zijn. Zowel van arts naar patiënt als andersom. “Het is heel belangrijk om als patiënt ook transparant te zijn. Ik merk dat patiënten weleens geneigd zijn om bijvoorbeeld pijnklachten af te zwakken. Doe dat niet, wees eerlijk over je klachten. Geef aan waar je last van hebt, dan kan de specialist ook met een mogelijke oplossing komen. Op die manier kun je van elkaar leren.”
7. Heb je spirituele vragen?
Judith: “Het is heel gewoon om in deze fase van je leven aandacht te hebben voor zingeving. Er kunnen allerlei levensvragen naar boven komen. Je kunt dit bij je arts aankaarten en die kan je in contact brengen met een geestelijk verzorger. Je hoeft er niet gelovig voor te zijn (maar het mag wel) en je hebt geen verwijzing nodig.”