Palliatieve sedatie is voor patiënten die nog maar kort te leven hebben en veel last hebben van klachten zoals pijn of benauwdheid. De arts zorgt er dan voor dat de patiënt dergelijke klachten niet meer ervaart, door hem medicijnen te geven waardoor hij suf wordt of in slaap valt.
Vormen van palliatieve sedatie
Er zijn verschillende vormen van palliatieve sedatie. De sedatie kan oppervlakkig of diep zijn. Bij oppervlakkige sedatie is de patiënt een beetje suf. Hij doezelt, maar maakt nog wel mee wat er om zich heen gebeurt. Diepe sedatie lijkt op slapen. De patiënt is dan in coma en reageert niet. Soms worden mensen die palliatieve sedatie krijgen wakker. Ze krijgen dan nieuwe of aangepaste medicijnen en slapen weer verder.
De sedatie kan ook tijdelijk of continu zijn. Bij tijdelijke sedatie is de patiënt een deel van de dag suf of in slaap. Bij continue sedatie blijft de patiënt in een diepe slaap. Hij kan dan nog uren of dagen leven, dat is lastig te voorspellen.
Verder lezen: 3 misverstanden over palliatieve sedatie
Wie beslist?
De arts neemt de beslissing om te starten met sedatie. Dat mag hij alleen doen als de levensverwachting nog hooguit twee weken is. Natuurlijk overlegt hij dit met de patiënt en zijn naasten. Zo krijgen ze genoeg tijd om afscheid te nemen, want het is een ingrijpend moment. Eenmaal in slaap gebracht kan de patiënt immers niet meer praten met zijn naasten.
Verder lezen: Palliatieve zorg, wat is dat eigenlijk?
Wat kunnen de naasten doen?
Voor de patiënt en zijn dierbaren is het prettig om te weten, dat er toch nog contact mogelijk is als de patiënt in slaap is gebracht en hij niet meer kan praten. Ze kunnen bijvoorbeeld zijn hand vasthouden, zachtjes de handen of voeten masseren, zachtjes praten en muziek draaien. Ze kunnen er gewoon ‘zijn’.
Verder lezen: Hoe werkt euthanasie?
Palliatieve sedatie en euthanasie
Palliatieve sedatie is niet hetzelfde als euthanasie. Toch worden beiden vaak in één adem genoemd. Hier kun je lezen over euthanasie.
Bestel nu: Alles van Pal voor u
Ongeneeslijk ziek en dan? Pal voor u geeft betrouwbare informatie over palliatieve zorg. Het informatiepakket Alles van Pal voor u bestaat uit: magazine Pal voor u 10 (inclusief het dossier voeding en eten), wilsverklaring Zo denk ik erover (inclusief zorg-, niet-reanimeer- en euthanasieverklaring) en 4 themaboekjes: Wat als je je leven verliest? Wat als het einde nabij is? Wat kun je doen als je pijn hebt? Wat als je kind ongeneeslijk ziek is?