De 75-jarige vader van Barbara heeft blaaskanker. Hij kan ‘s nachts nauwelijks slapen van de pijn. De pijn wordt nu gericht behandeld en dat lijkt te helpen.
Wachten en hopen
“Het ziekteproces begon met pijnklachten rond het plassen. De arts dacht eerst aan een gewone blaasontsteking. Mijn vader kreeg hiervoor een kuur, maar de klachten gingen niet echt weg. Dat is inmiddels ruim twee jaar geleden, rondom de gouden bruiloft van mijn ouders. Er volgde een tijd van wachten en hopen dat het vanzelf overgaat, maar dat was niet zo. Er kwam een prostaatonderzoek. Ook dat leverde niks op. Pas toen de pijn verergerde en mijn vader ongelukjes kreeg bij het plassen volgde een MRI-scan en constateerde de uroloog blaaskanker.
Niet goed
Drie maanden later volgde de blaasoperatie. Mijn ouders vertrouwen volledig op de artsen en gaan ervan uit dat zij de juiste beslissingen nemen. Toch viel het wachten, met alle onzekerheden en angsten, tegen. Na de operatie kreeg hij te horen dat er vlekjes op de lymfeklieren waren gevonden. Dan voel je al dat het niet goed is. In het begin knapte mijn vader op, maar de pijn kwam terug. Er werd een MRI- en PET-scan gemaakt. Daardoor werden de uitzaaiingen in de lever, longen en botten ontdekt. Pas toen werd duidelijk dat de pijn afkomstig is van de uitgezaaide kanker in de botten.
Kortaf
Mijn vader klaagt niet snel. Ik merk wel dat hij in zichzelf is gekeerd. Hij is niet in voor een praatje en soms kortaf. Ook is hij is erg moe, omdat hij ‘s nachts slecht slaapt. Dat komt doordat hij steeds wakker wordt van pijnscheuten. Overdag doet hij veel hazenslaapjes. Sinds een aantal maanden krijgt hij palliatieve chemotherapie als rem en pijnbestrijding. Dat lijkt aan te slaan. De groei van de kanker is stopgezet en de acute pijnscheuten zijn nagenoeg verdwenen. Hij heeft nog wel chronische pijn, maar die is draaglijk. Hij slaapt beter en hij is meer ontspannen.”
Dit verhaal en nog meer ervaringen en belangrijke informatie over omgaan met pijn vind je in het Pal voor u themaboekje Wat kun je doen als je pijn hebt?
Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten
Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.