Thuiszorg nodig? Welke organisatie past bij jou?

Het spreekt voor zich dat niet iedere organisatie die thuiszorg verleent hetzelfde is. Dat is maar goed ook, want ieder mens is verschillend. Hoe kom je erachter welke thuiszorgorganisatie het beste palliatieve zorg aan jou of jouw naaste kan verlenen? Oftewel, waar kun je op letten bij het kiezen van een thuiszorgorganisatie?

  • In welke regio werkt de organisatie? Denk hierbij ook aan jouw eigen voorkeur qua locatie, maar ook aan waar je familie, huisarts en andere naasten wonen. Bovendien, kent jouw huisarts de organisatie? Het is goed om dit gesprek aan te gaan, vaak kan de huisarts je hier een eind mee op weg helpen. Kijk hier voor een overzicht van de zorgaanbieders van palliatieve zorg in uw regio.
  • Op welke manier communiceert de thuiszorgorganisatie met de familie en de huisarts? Is er bijvoorbeeld één vaste contactpersoon? Is de thuiszorgorganisatie goed bereikbaar? Dit spreekt misschien voor zich, maar het is vaak een belangrijk punt van discussie.
  • Wat voor soort zorg biedt de thuiszorgorganisatie nog meer? Het is belangrijk om rekening te houden met wat voor soort zorg je in de toekomst nog te maken krijgt. Hou er rekening mee dat de situatie kan veranderen en dat de benodigde zorg in dat geval binnen handbereik is. Let er hierbij ook op of het personeel van voldoende kennis is voorzien om dat soort zorg te behandelen.

In Nederland zijn er verschillende organisaties die thuiszorg aanbieden, je vindt ze per regio op de pagina Palliatieve zorg in de regio. Verzorgenden kunnen werkzaam zijn bij verschillende thuiszorgorganisaties, maar het is ook mogelijk voor verzorgenden om te werken als zelfstandiger zorgverlener of ZZP’er in de zorg. Wanneer je besluit om zorg in te schakelen via een zelfstandige zorgverlener, heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een kwalitatieve zorgverlener die volgens jou het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.