Wat doe je als mantelzorger?

Als je als zorgt voor iemand die ongeneeslijk ziek is, ben je een mantelzorger. Dat kun je doen voor je partner, ouder, kind of familielid. Maar ook voor een vriend of buurman-/vrouw kun je mantelzorger zijn. Wat doet een mantelzorger eigenlijk?

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgen is een dankbare taak, maar emotioneel gezien ook pittig. En het kost veel tijd en energie.

Dit doet de mantelzorger
De belangrijkste verantwoordelijkheid van de mantelzorger is pijn- en symptoombestrijding in de breedste zin van het woord. Pijn wordt door immers door iedereen anders ervaren. Behandeling staat grotendeels in het teken van:

  • Medische ongemakken beperken zoals overgeven, pijn, jeuk en diarree om zo fysiek lijden te voorkomen.
  • Waken bij een stervende, zodat deze niet alleen is.
  • Gesprekken voeren, bijvoorbeeld over angst, depressie of emoties, maar ook gewoon praten over zaken van alledag.
  • Helpen met zingeving, het opmaken van de levensbalans en loslaten van het leven.
  • Complementaire zorg geven, zoals massages en samen ontspanningsoefeningen doen.

Alle organisaties en/of hulpverleners die bij palliatieve zorg betrokken zijn, werken samen in het Regionale Netwerk Palliatieve Zorg. Nederland is verdeeld in verschillende regio’s. Veel regio’s hebben in een Regionale Informatiegids de adressen van de organisaties en instellingen die palliatieve zorg bieden gebundeld. Hierin staan ook de steunpunten mantelzorg, waar mantelzorgers terecht kunnen om bijvoorbeeld even op adem te komen.

Lees ook: Palliatieve zorg: met welke zorgverleners krijg je te maken?

Bron: Gezondheidsplein