Wat heb je aan een zorgverklaring?

Een zorgverklaring is bedoeld voor het moment waarop je zelf niet meer in staat bent te vertellen welke zorg en behandeling je wilt. Bijvoorbeeld door dementie of coma. Met een zorgverklaring kun je invloed uitoefenen op de medische en verpleegkundige palliatieve zorg in de laatste levensfase.

Artsen en verpleegkundigen en andere zorgverleners die palliatieve zorg verlenen, moeten zich houden aan de wensen die hierin staan. Het is raadzaam om de zorgverklaring regelmatig te actualiseren en om je wensen met de huisarts te bespreken. De huisarts kan op jouw verzoek een kopie opnemen in je dossier.

Met behulp van een zorgverklaring kun je bijvoorbeeld je voorkeuren vastleggen over de behandeling en verzorging. Dit zijn geen makkelijke onderwerpen om te bespreken met je familie en vrienden, maar door ze op te schrijven kun je toch duidelijk maken wat je wensen zijn en ze eventueel ook bespreekbaar maken. En voor je partner of kinderen is het fijn om dit te weten als ze voor jou beslissingen moeten nemen, op het moment je dit zelf niet meer kunt.

Benieuwd naar hoe je de wensen vastlegt voor de laatste levensfase? Lees dan hier verder.
Een voorbeeld van een zorgverklaring is het boekje ‘Notities over het einde van mijn leven’.