Antwoorden op de vragen van je kinderen: hoe doe je dat?

Je hebt je kinderen verteld over je ziekte, en dan? Kinderen reageren ieder op hun eigen manier op dit soort nieuws. De een zal heel stil worden, terwijl de ander er juist zo veel mogelijk over wil praten en zo veel mogelijk wil weten. Als dit laatste het geval is, zullen je kinderen je veel vragen stellen. Maar hoe geef je antwoord op deze vragen? Wij delen hier vijf tips.

Riet Fiddelaers-Jaspers schreef het boekje Als ik er niet meer ben. In dit boekje geeft zij onder andere tips over het voeren van moeilijke gesprekken met je kinderen, maar ook over hoe om te gaan met de vragen van je kinderen. Hieronder vind je vijf tips:

1. Wordt niet angstig
Je hoeft niet bang te zijn dat je je kinderen dingen verteld waar ze niet mee om kunnen gaan. Kinderen vragen meestal niet meer dan ze op dat moment aankunnen. Het is dus belangrijk om goed naar de vraag te luisteren.

2. Geef zo goed mogelijk antwoord
Dit lijkt misschien heel logisch, maar door goed naar de vraag te luisteren weet je wat je wel en niet moet zeggen. Geef daarom zo goed mogelijk antwoord op de gestelde vraag, zo weet je zeker dat je je kind niet meer verteld dan hij of zij aan kan.

3. Vraag door
Heb je goed naar de vraag geluisterd, maar weet je toch niet helemaal zeker wat je kind wil weten? Vraag dan door. Geef niet zomaar een antwoord, maar stel bijvoorbeeld de vraag: ‘Wat wil je precies weten?’

4. Wees eerlijk
Sommige kinderen kunnen lastige vragen stellen, vragen waar ouders zelf soms niet eens het antwoord op weten. Weet je het antwoord op de vraag niet? Wees dan eerlijk: vertel je kind dat je het niet weet, maar dat je het op zult zoeken om zo alsnog antwoord te kunnen geven.

5. Houd het kort
Het is al een paar keer genoemd: luister naar de vraag en geef antwoord op die vraag. Het is belangrijk dat je de vragen van je kinderen beantwoord, maar pas ervoor op dat je niet een te uitgebreid verhaal gaat houden. Zo hoef je niet bang te zijn dat ze dingen te weten komen waar ze niet aan toe zijn (tip 1) en geef je ze de ruimte om, als ze meer willen weten, opnieuw naar je toe te komen.

Meer weten over het voeren van moeilijke gesprekken over ziek zijn met je kinderen? Lees dan hier verder.

Het boek Als ik er niet meer ben van Riet Fiddelaers-Jaspers is verkrijgbaar bij Bol.com