Verlies en rouw, hoe ga je daarmee om?

Na een groot verlies rouwen we. We verwerken het verlies. Verlies van een partner door overlijden of een scheiding, verlies van een kind, van ouders of een andere dierbare, verlies van gezondheid door een ziekte, van een baan of van de hoop op een kind. We kunnen in ons leven veel verliezen. Verlies is iets ingrijpends waar tijd voor nodig is om het te verwerken.

Dat doet iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Mensen denken en voelen vaak verschillende dingen. De een is vooral boos, de ander vooral verdrietig en weer een ander is opgelucht. Misschien heeft u een leeg gevoel, misschien voelt u verschillende emoties tegelijk. Rouwen is voor veel mensen een intense en moeilijke periode in hun leven.

Rouw vindt ook plaats bij verlies van gezondheid, baan of hoop

Op thuisarts.nl is een uitgebreid dossier te vinden met antwoorden op vragen zoals: Wat is rouw? Welke gevoelens en klachten komen voor bij rouw? Uit welke fasen bestaat rouw? Wat kunt u doen als u rouwt? Wanneer neemt u contact op met uw huisarts bij rouw?

Rouw in het kort

  • Een rouwperiode is voor veel mensen een intense en moeilijke periode in hun leven.
  • Verlies geeft veel emoties, zoals ongeloof, verdriet, somberheid en boosheid.
  • Ook lichamelijk kost rouwen veel energie.
  • Praten met een goede vriend of familie helpt vaak goed.
  • Blijf goed voor uzelf zorgen tijdens rouw: goed eten, slapen en bewegen.(bron: thuisarts.nl)
  • Lees het hele dossier over rouw op thuisarts.nl

Lees het dossier ‘Ik rouw’ op thuisarts.nl.

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet is het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet‘.

(bron: thuisarts.nl)