6 tips om goed voor jezelf te zorgen als je partner ziek is

Als je te horen krijgt dat je geliefde ongeneeslijk ziek is, dan stort je wereld in. Na een tijdje krabbel je weer op en zorg je misschien zelfs voor je partner. Een veelgehoorde quote is dan ook ‘Samen staan we sterk’. Maar in al die stress, bezorgdheid, het verdriet en de zorg voor de ander, is het goed mogelijk dat je jezelf soms even vergeet. Het is daarom belangrijk om niet alleen te zorgen voor je partner, maar ook voor jezelf. Wij geven je zes tips.

1. Maak een zelfzorgplan
Maak een lijstje van alle dingen die je energie geven en die je belangrijk vindt. Ga na of je deze dingen in je eentje kunt blijven doen of hulp nodig hebt van bijvoorbeeld een voedingsdeskundige. Hierdoor kun je dingen blijven doen die jij belangrijk vindt, zoals op je gezondheid letten.

2. Maak bewuste keuzes
Blijf de dingen doen die je altijd al deed. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk te blijven werken. Natuurlijk is de zorg voor je partner belangrijk, maar zorg er ook voor dat jouw leven er niet helemaal door in beslag wordt genomen. Let hierbij wel op dat je kiest voor taken die je energie opleveren.

3. Houd een dagboek bij
Schrijf op hoe je je voelt. Het is de perfecte manier om af en toe te reflecteren en te leren van de dingen die je voelt en meemaakt. Bovendien zou je dit ook samen kunnen doen en elkaar af en toe mee kunnen laten lezen. Schrijven gaat nou eenmaal vaak makkelijker dan praten.

4. Maak één keer per week een leuke afspraak
Of het nu met een vriendin, een collega of een familielid is, ga iets leuks doen! Je kunt er voor kiezen om juist wel over de ziekte van je lief te praten of juist niet. Maak gebruik van deze kostbare tijd zodat het jou goed doet.

5. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent
Voor als je toch bezig bent met het bijhouden van een dagboek, of als je geen zin hebt in het schrijven van verhalen: maak korte lijstjes in bullet-points met dingen waar je dankbaar voor bent. Of schrijf ze op gekleurde papiertjes en stop ze in een glazen pot: een vrolijk gezicht én leuk om af en toe eens al grabbelend terug te lezen.

6. Kook zelf
Koken, of andere dingen die ervoor zorgen dat je even lekker druk en praktisch bezig bent, helpen je om ervoor te zorgen dat je in het moment leeft. Dit geef je een rust. Bovendien is het ook veel gezonder dan de eerste de beste kant-en-klaarmaaltijd.

Bron: Vrouwenpassie.nl