Patiëntenvoorlichting over palliatieve zorg

Als je ongeneeslijk ziek bent, krijg je palliatieve zorg. Deze zorg helpt je het leven draaglijker en comfortabeler te maken. Voor veel patiënten en naasten is palliatieve zorg een nieuw terrein. Er zijn vaak veel vragen over de zorg en behandeling. Pal voor u geeft op verschillende manieren patiëntenvoorlichting over palliatieve zorg.

Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met terminale zorg, maar palliatieve zorg is veel breder. Palliatieve zorg start vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt. Je kunt weken, maanden of jaren palliatieve zorg krijgen. Niet alleen kankerpatiënten krijgen palliatieve zorg, zoals vaak ten onrechte wordt aangenomen. Ook mensen met dementie, hartfalen, COPD, ALS, MS, of andere ongeneeslijke ziekten kunnen een beroep doen op palliatieve zorg. Goede patiëntenvoorlichting over palliatieve zorg is dan ook onmisbaar.

Verder lezen: Palliatieve zorg, wat is dat eigenlijk?

Patiëntenvoorlichting

Pal voor u is een landelijk platform en geeft al bijna tien jaar patiëntenvoorlichting over palliatieve zorg via magazines en themaboekjes. Wil je patiëntenvoorlichting over palliatieve zorg in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze (gratis) nieuwsbrief.

Magazine
In het magazine Pal voor u vertellen patiënten, naasten en zorgverleners over palliatieve zorg. Waar krijg je mee te maken en hoe kun je hiermee omgaan? Pal voor u magazine verschijnt jaarlijks sinds 2010.

De themaboekjes van Pal voor u

Meer informatie over de laatste levensfase vind je in de themaboekjes van Pal voor u. Hierin worden veelvoorkomende onderwerpen over palliatieve zorg en de laatste levensfase nader belicht. Inmiddels zijn verschenen:

Notities over het einde van mijn leven
In dit notitieboekje kun je invullen welke zorg en behandeling je wenst als je niet meer lang te leven hebt. Het boek is tevens als zorgverklaring te gebruiken. ‘Notities over het einde van mijn leven’ is verkrijgbaar bij Uitgeverij Zezz en bij bol.com.

Verder lezen: ‘Het notitieboekje blijkt een mooie leidraad’

Palliatieve zorg in de regio
Van huisarts tot thuiszorg, van ziekenhuis tot hospice en van vrijwillige tot beroepsmatige zorg. Meer weten over palliatieve zorg in uw regio? Je vindt het op palliatievezorginderegio.nl.

Wil je patiëntenvoorlichting over palliatieve zorg ontvangen?

Schrijf je in voor de (gratis) Pal voor u-nieuwsbrief en volg Pal voor u op Facebook en Twitter.