Palliatieve zorg, wat is dat eigenlijk?

Palliatieve zorg is niet zo’n bekend begrip. Vier op de tien mensen weet niet wat palliatief inhoudt. Dat is best begrijpelijk. De meeste mensen krijgen er pas mee te maken als ze zelf ongeneeslijk ziek zijn of iemand uit hun omgeving.
Hieronder geven we je antwoord op de drie meest gestelde vragen:

1. Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg die gericht is op het verlichten van klachten bij een levensbedreigende ziekte. Deze zorg is niet gericht op genezing, maar op de kwaliteit van leven. Het is ‘totale zorg’ gericht op lichamelijke, psychische, sociale en spirituele veranderingen voor palliatieve patiënten én naasten.

Verder lezen: Ongeneeslijk ziek, wat gaat er door je heen?

2. Wanneer krijg je palliatieve zorg?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Bij kanker start de palliatieve fase vanaf het omslagpunt waarbij de ziekte van ‘mogelijk te genezen’ naar ‘ongeneeslijk’ gaat. Bij andere ongeneeslijke ziekten zoals COPD, hartfalen, dementie en ALS is er vaak niet één omslagpunt aan te wijzen. De zorg kan kort of langdurig zijn, van dagen tot maanden en zelfs jaren.

Verder lezen: Uitbehandeld en palliatieve zorg, dit hebben ze met elkaar te maken

3. Wat is het verschil met terminale zorg?

Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met terminale zorg, maar palliatieve zorg is veel breder. Vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt, ben je palliatief. Je kunt vervolgens weken, maanden of jaren palliatieve zorg krijgen. Terminale zorg is dus maar een klein deel van de palliatieve fase, namelijk de laatste fase. Palliatieve zorg gaat over in terminale zorg als de levensverwachting medisch gezien maximaal drie maanden is.

Verder lezen: 3 misverstanden over palliatieve sedatie

Patiëntenvoorlichting Pal voor u

Bij palliatieve zorg gaat het niet alleen om het verzorgen en verplegen van de patiënt. Het comfort en de kwaliteit van het leven zijn erg belangrijk. Daarom wordt er ook gekeken naar psychische en sociale onderwerpen, zingeving, spiritualiteit en ondersteuning bij het afronden van het leven en bij het afscheid nemen. Zorg in de palliatieve fase is gericht op kwaliteit van leven voor zowel patiënten en naasten.

Ongeneeslijk ziek en dan? Pal voor u deelt informatie en ervaringen over omgaan met ongeneeslijk ziek zijn en palliatieve zorg via themaboekjes zoals Wat als je je leven verliest?, het notitieboekje (tevens zorgverklaring) Notities over het einde van mijn leven en het magazine Pal voor u. Vele betrokken, deskundig personen en en organisaties werken hierin nauw samen .

Wil je elke maand informatie en inspiratie ontvangen over omgaan met ongeneeslijk ziek zijn?  Schrijf je hier in voor de (gratis) nieuwsbrief. En volg Pal voor u op Twitter en Facebook.