Ongeneeslijk ziek en je relatie: 7 tips

Als je te horen hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent, heeft dat veel impact op je relatie. Als patiënt heb je je handen vol aan het omgaan met de eigen emoties. Tegelijkertijd probeer je er ook te zijn voor je partner. En omgekeerd gebeurt hetzelfde. Zeven tips om te werken aan een hechte relatie.

Ongeneeslijk ziek en je relatie

De boodschap dat jij of je partner ongeneeslijk ziek is, doet veel met je relatie. Je krijgt allebei hevige emoties om te verwerken. Dat geldt niet alleen voor degene die ongeneeslijk ziek is, maar ook voor de partner. En dat kan de relatie behoorlijk onder druk zetten. Sommige mensen ervaren dat hun onderlinge band veel hechter wordt. Anderen krijgen juist het gevoel dat ze langzaam uit elkaar groeien. Als patiënt heb je je handen vol aan het omgaan met de eigen emoties. Tegelijkertijd probeer je er ook te zijn voor je partner. En omgekeerd gebeurt hetzelfde. Het kan ertoe leiden dat je beiden gedachten en gevoelens voor je houdt om de ander te ontzien.

Hoe kun je voorkomen dat je uit elkaar groeit? Deze 7 tips kunnen je helpen:

  1. Praat met elkaar en luister naar elkaar.
  2. Vertel de ander wat je bezighoudt. Waar ben je bang voor? Waarover maak je je zorgen? Wat zou je willen?
  3. Er gewoon zijn is al een hele steun.
  4. Een gebaar of aanraking heeft vaak meer betekenis dan klinkende zinnen.
  5. Laat merken dat je je partner waardeert en neem een kleine attentie mee, bijvoorbeeld een bloemetje, cadeautje of iets lekkers.
  6. Probeer samen te voorkomen dat het evenwicht als gelijkwaardige partners verstoord raakt.
  7. Wees niet beschroomd hulp te vragen als uw relatie dreigt vast te lopen. Een goede vriend kan misschien helpen of anders professionele hulp.

Bron: Kanker… Als je weet dat je niet meer beter wordt