Hoe ga je om met de reacties uit je omgeving?

Veel zieke mensen raken vrienden kwijt door hun ziekte. Het is nu eenmaal zo dat communicatie al moeilijk genoeg is zonder dat er zoiets heftigs speelt en mensen groeien ook zonder ziek te zijn uit elkaar. Als je ziek bent worden alle tekortkomingen van jezelf en die van je vrienden onder een vergrootglas gelegd: meeleven is niet hetzelfde als inleven en meeleven kan ontzettend kwetsend zijn.

Als je ziek bent leer je al snel dat het belangrijk is de juiste woorden en personen te kiezen voor hoe en aan wie je iets vertelt. Zo vertel je dingen zo helder mogelijk aan diegenen die oprecht geïnteresseerd zijn. Ook al denk je hier nog zo goed over na, soms is een miscommunicatie nou eenmaal niet te voorkomen. Voor anderen is luisteren moeilijk, ze kunnen bang zijn voor wat ze horen, maar vertellen is ook moeilijk, omdat dit voor jou ook niet gemakkelijk is. Iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om en dat is niet altijd gemakkelijk. Maar wat kun je doen om dit voor jezelf iets gemakkelijker te maken? Wij geven je de volgende tips:

  1. Erken dat niet iedereen perfect is. Jij niet, maar ook je omgeving niet. Accepteer dat het kan dat de ander soms niet goed reageert, maar dat het ook kan gebeuren dat jij hierdoor boos of geïrriteerd raakt.
  2. Benoem het. Laat het de ander weten als iets je niet zint. Geef elkaar de ruimte om excuses aan te bieden en bedenk samen hoe het anders kan. Lach even samen om jullie onbeholpenheid en ga dan samen verder.
Bron: Deze tekst is een bewerking van het artikel ‘Social Onvermogen’ op overwegmetkanker.nl.