‘Koste wat kost een nieuwe opname vermijden’

Zo denk ik erover: Monique en Wilco

Bij Sandra

ALS JE TE MAKEN HEBT MET PALLIATIEVE ZORG KOM JE VOOR BELANGRIJKE KEUZES TE STAAN. OF JE NU PATIËNT, NAASTE OF ZORGPROFESSIONAL BENT.

Monique Bakkers kreeg twee jaar geleden te horen dat ze Alzheimer heeft. Ze was toen 52 jaar. Haar partner Wilco Ruitenberg heeft ook een ongeneeslijk ziekte en is de hele dag thuis. Daardoor kan hij Moniques liefste wens vervullen: zo lang mogelijk thuisblijven.

Monique: “Ik was chaotisch en vergat dingen. Eerste dachten de artsen aan ADHD maar na een lange zoektocht bleek het Alzheimer te zijn. Als je zo jong bent is dementie heftig, dan zit je nog zo volop in het leven. Op een gegeven moment heb ik de knop omgezet en nu probeer ik zoveel mogelijk genietmomentjes te hebben met familie en vrienden. Ik wil er alles uit halen. We kunnen niet meer denken: ‘Dat doen we nog wel een keer.’ Nee, we doen het nu. Uitstellen is er niet meer bij.”

‘We kunnen niet meer denken: Dat doen we nog wel een keer”‘

Wilco: “Het is een geluk bij een ongeluk dat ik de hele dag thuis ben. Ik doe de huishoudelijke taken en Monique probeert te helpen. Vooral haar korte termijn geheugen is aangetast en dat geeft soms gekke situaties. Samen kijken we waar energie voor is. Monique blijft doorgaan, ook al worden de stapjes kleiner. Ze is inventief en zoekt steeds een oplossing voor alles waar ze tegenaan loopt. Heel veerkrachtig. We kiezen ervoor om in het nu te leven, maar we zijn ook voorbereid op de toekomst. Moniques grootste wens is om zo lang mogelijk thuis te blijven. Door haar bipolaire kwetsbaarheid is ze al eerder opgenomen geweest en ze wil er hoe dan ook voor zorgen dat dit niet weer gebeurt. We hebben met de huisarts en casemanager besproken hoe ze zo lang mogelijk thuis kan blijven. We hebben een fijne huisarts, die regelmatig aan huis komt, vaak gewoon om een uur met ons te praten.”

Dit is een fragment uit het artikel in Pal voor u-magazine/hulpgids: Palliatieve zorg bij dementie.
De gids is hier verkrijgbaar >>>

Kijk voor meer informatie over keuzes om te overwegen op overpalliatievezorg.nl/keuzes

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer