Mantelzorger? Deze 7 personen kunnen je ondersteunen 

Mantelzorgen is een dankbare taak, maar emotioneel gezien ook pittig. Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. Ben jij mantelzorger? Deze 7 personen kunnen je ondersteunen. 

Mantelzorgconsulent: Een mantelzorgconsulent biedt gratis ondersteuning door informatie, advies en praktische steun te geven. Ze organiseren lotgenotencontact en bijeenkomsten waar je je verhaal kwijt kunt. En ze geven informatie over voorzieningen die je kunt aanvragen, zoals een mantelzorgmaatje.

Mantelzorgmakelaar: Het doel van de mantelzorgmakelaar is om te zorgen dat jij zo lang mogelijk voor je naaste als mantelzorger kunt optreden. Dit doet hij door informatie en praktische oplossingen te bieden. Ook geeft hij kortdurende ondersteuning op het gebied van wonen, werk, welzijn en financiën.

Welk type mantelzorger ben jij? Doe de test!

Casemanager dementie: De casemanager dementie is geheel gratis. Hij of zij is een (vaste) begeleider van een persoon met dementie maar helpt daarnaast ook de mantelzorger door te bemiddelen bij het regelen van zorg. De casemanager dementie helpt je met oplossingen en keuzes maken in situaties die zich voordoen.

Cliëntondersteuner: De cliëntondersteuner komt op voor de belangen van zowel de patiënt als de mantelzorger. Hij of zij biedt hulp bij het aanvragen van voorzieningen of (thuis)zorg. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp. Ook biedt de cliëntondersteuner hulp door je voor te bereiden op gesprekken met de gemeente of een zorgaanbieder.

Wijkverpleegkundige: Je kunt huisbezoeken aanvragen met een wijkverpleegkundige (continuïteitshuisbezoeken). Met een continuïteitshuisbezoek kan worden voorkomen dat u en uw naasten onnodig lang met vragen of problemen blijven rondlopen. De wijkverpleegkundige helpt u om inzicht te krijgen in het ontstaan van mogelijke lichamelijke en/of psychische klachten en de wijze waarop je met deze klachten kunt omgaan.

Wat doe je als mantelzorger voor iemand die ongeneeslijk ziek is?

Vrijwilligers: In de meeste gemeenten is er een vrijwilligersvacaturebank beschikbaar waar je een vrijwilliger kunt vinden. De mantelzorgconsulent kan je helpen bij het vinden van een geschikte vrijwilliger. De websites wehelpen.nl en handeninhuis.nl kun je ook gebruiken om vrijwilligers in de buurt te zoeken.

Particuliere zorgondersteuners: Je kunt ook extra ondersteuning inhuren via particuliere zorgorganisaties. Deze kunnen je helpen met de dagelijkse zorg en praktische zaken en bieden een luisterend oor.

Geestelijk verzorgers: De impact van een ziekte is groot. Op degene die de ziekte heeft, maar zeker ook voor de mantelzorger of naasten. De geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen die behoefte heeft aan een persoonlijk gesprek. Met de geestelijk verzorgers kun je bespreken wat je bezighoudt, wat je angstig of verdrietig maakt en wat je vreugde geeft.

Verder lezen? Tips van mantelzorgers voor zorgprofessionals

 

Bron: De Mantelzorger en Mezzo.nl