Lotgenotencontact in allerlei soorten en maten

Praten over ziek zijn, kan niet iedereen. En een partner of buurvrouw wil je misschien ook niet teveel belasten. Als je op zoek bent naar een luisterend oor of informatie over je ziekte, zijn er verschillende mogelijkheden voor lotgenotencontact.

Café Doodgewoon
De naam Café Doodgewoon is niet voor niets gekozen, want de ontmoetingsavond heeft ook wel iets van een café-avond. Bezoekers kunnen onder het genot van een kopje koffie of thee in een ongedwongen sfeer met elkaar praten. Het verschilt van avond tot avond, maar in de regel zijn er zo’n twintig tot dertig bezoekers. Dit relatief geringe aantal draagt bij aan een intieme sfeer. Iedere avond draait om een bepaald thema, dat van belang is voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Thema’s die regelmatig aan de orde komen zijn bijvoorbeeld wilsverklaringen, pijnbestrijding, euthanasie of erfenissen. Café Doodgewoon-avonden wordt in heel veel steden gehouden.

Alzheimer Café
Het Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Na een inleiding door een deskundige of de vertoning van een film kunnen de bezoekers ideeën, informatie en ervaringen uitwisselen.

“De bijeenkomsten hebben ons geholpen”

(Vera Groothuis in Pal voor u)

Mantelzorgsalon
Voor mantelzorgers worden er regelmatig Mantelzorgsalons georganiseerd. Deze staan meestal in het teken van informatie-uitwisseling en ontspanning.

Inloophuis
In een inloophuis word je in een huiselijke omgeving welkom geheten door gastvrouwen en gastheren die, vaak uit eigen ervaring, weten wat de impact van kanker is. Je kunt er zonder afspraak en zonder verwijzing binnenlopen voor een kopje koffie en om je verhaal te doen, deel te nemen aan een ontspannende of creatieve activiteit of in contact te komen met lotgenoten. Daarnaast organiseren inloophuizen regelmatig thema- en voorlichtingsbijeenkomsten over kanker en faciliteren zij spreekuren van patiëntenorganisaties. Een bezoek aan een inloophuis is altijd gratis.

Toon Hermans Huis
De Toon Hermans Huizen zijn er voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Toon Hermans heeft destijds zijn naam verleend omdat hij de doelstelling met hart en ziel steunde en zijn uitstraling past bij die van de huizen: de lach en de traan.