Kinderpalliatieve zorg: 3 tips voor vader en moeder

Kinderpalliatieve zorg draait niet alleen om het zieke kind. Ook broers en zussen kunnen wel wat hulp gebruiken, want ook hun leven wordt erdoor geraakt. Drie tips voor vader en moeder.

Hoe kinderen reageren op de situatie rondom hun zieke broer of zus is erg verschillend. De een is gespannen, de ander jaloers vanwege alle aandacht die het zieke kind krijgt. De een schaamt zich voor de ziekte van hun broer of zus, de ander voelt zich schuldig aan de ziekte. Veel broers en zussen maken zich bovendien zorgen over de eigen gezondheid. Ook al is er geen oplossing, het helpt als broers en zussen aan hun ouders kunnen vertellen wat hen dwarszit en dat er onvoorwaardelijk geluisterd wordt.

3 Tips voor vader en moeder:
– Maak, hoe moeilijk ook, tijd vrij voor een-op-een aandacht voor de andere kinderen in het gezin.
– Spreek tegen de andere kinderen regelmatig uit, dat je van ze houdt. Dan voelen ze zich geliefd, gezien en minder buitengesloten.
– Vertel broers en zussen hoe de situatie is, wat er gaande is en wat er staat te gebeuren. Doe dat op een manier die bij hen (en bij de leeftijd) past. Deel, en geef hen ruimte te vertellen wat hen bezighoudt.

Deze tips zijn afkomstig uit Wat als je kind ongeneeslijk ziek is? Themaboekje over palliatieve zorg voor kinderen en hun gezin