3 goede vragen aan je arts

Eén op de vijf patiënten voelt zich overdonderd door de informatie die de arts in het ziekenhuis geeft, blijkt uit onderzoek van de patiëntenorganisatie NPCF en SAMR. Hoe bereid je je voor op een gesprek met je arts en hoe zorg je ervoor dat je de juiste informatie ontvangt?

Deze drie goede vragen kunnen je daarbij helpen:

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet samen met je arts alle mogelijkheden op een rij. Er zijn minimaal twee mogelijkheden, immers afwachten of niet behandelen is ook een mogelijkheid.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Vraag ernaar bij je arts. Denk daarbij ook aan vragen over de herstelperiode, risico’s gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Je persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol in de keuze voor een behandeling. Als je arts op de hoogte is van je persoonlijke situatie, kan hij of zij het advies hierop afstemmen.

Op de website 3goedevragen.nl vind je alle informatie om goed voorbereid het gesprek met je arts aan te gaan. In een het filmpje ‘Wij beslissen graag met u, niet over u’ worden de drie goede vragen helder uiteengezet.

3goedevragen.nl Is een initiatief van NPCF en de Federatie Medisch Specialisten

(bron: 3goedevragen.nl)

 Ervaringsdeskundige

Gonda geeft als ervaringsdeskundige  in het artikel ‘een goede relatie met je huisarts’ nog meer tips voor een gesprek met je arts. Zij adviseert o.a. om iemand mee te nemen naar het gesprek en om het gesprek om te nemen.