‘Het ging ineens allemaal wat minder makkelijk’

Linda (52) vertelt over haar moeder Ans (79). Ze had eigenlijk nooit ergens last van, maar vorig jaar geleden klaagde ze ineens over hoofdpijn. Wat aanvankelijk werd gezien als een bijkomstige klacht van wat teveel hooi op haar vork, bleek uiteindelijk een hersenbloeding te zijn geweest.

Linda: “Mijn moeder begaf zich altijd enorm graag onder de mensen. Ze had dan ook een druk leven, met veel sociale bezigheden. De ene dag deed ze vrijwilligerswerk in het wijkcentrum, de andere dag hoefde ik niet op bezoek te komen omdat ze weer eens de hort op ging met vrienden. Op een gegeven moment kreeg dat mijn moeder steeds vaker last van hoofdpijn. De huisarts raadde haar aan rust te nemen, maar de hoofdpijn werd er niet minder op. Ze deed nog steeds wel leuke dingen, maar het ging allemaal wat minder makkelijk dan normaal. Een verwijzing naar het ziekenhuis volgde en na verschillende onderzoeken bleek dat de hoofdpijn het uiteindelijke gevolg was van een hersenbloeding. Vanaf dat punt ging het eigenlijk steeds meer bergaf.

Mijn moeder werd steeds minder mobiel en haar motoriek nam ook steeds meer af. Ze vond het enorm vervelden dat ze niet meer alles zelf kon en die afhankelijkheid werd er niet minder op. Ze genoot wel van het bezoek dat in grote getale langskwam sinds ze in een hospice moest verblijven. Ook de hulpverleners hebben haar in die korte tijd goed leren kennen. Ik merkte aan haar dat ze steeds meer vrede kreeg met dat ze langzaamaan aan het einde van haar reis was gekomen. Uiteindelijk overleed ze aan een tweede hersenbloeding. Ik ben vooral blij dat ze nog een alles wat er met haar gebeurde heeft kunnen accepteren.”