Door dementie kun je met heel wat zorgverleners en instanties te maken krijgen. Deze werken lokaal samen in een netwerk dementie. Nederland telt zo’n 65 dementienetwerken. Rika Roffelsen is coördinator bij Netwerk Dementie Drenthe.
Rika: “Ons motto is: Iedereen die met dementie te maken krijgt, moet goede zorg en ondersteuning krijgen! Daarvoor is het belangrijk dat instanties elkaar kennen en goed samenwerken. We hebben bijvoorbeeld nauw contact met het Netwerk Palliatieve Zorg in Drenthe. We zorgen ook voor scholing van zorgprofessionals en zorgvrijwilligers. We faciliteren overleg tussen zorgaanbieders, zorgen voor kennisoverdracht en organiseren symposia.
‘We leren casemanagers hoe ze families kunnen helpen’
Ons netwerk werkt volgens de Zorgstandaard Dementie*. Deze aanpak behandelt het hele proces van dementie, bekeken door de ogen van mensen met dementie en hun naasten. Ook wijzen wij bijvoorbeeld casemanagers toe aan mensen met dementie en hun naasten. Casemanagers dementie zijn voor mensen met dementie de vaste contactpersoon voor zorg en hulp. Zij kennen de lokale zorg goed. Het Netwerk Dementie zorgt voor overleg en training; we leren casemanagers hoe ze families kunnen helpen. De casemanagers werken samen met huisartsen en andere zorgverleners en kunnen zo zorg regelen.”
Op www.dementienetwerknederland.nl > regionale netwerken vind je het dementienetwerk in jouw regio.
* Zie voor uitgebreide informatie: www.zorgstandaarddementie.nl > zorgstandaard.
Dit is een fragment uit het artikel in Pal voor u-magazine/hulpgids: Palliatieve zorg bij dementie.
De gids is hier verkrijgbaar >>>