Een goede relatie met je (huis)arts?

“De medische wereld luistert soms slecht naar de patiënt en partner.” Gonda Hervaud, schrijfster en ervaringsdeskundige, en haar man Pierre hebben het aan den lijve ervaren. In 2000 werd bij Pierre een hersentumor geconstateerd, waaraan hij in 2013  is overleden.  In die periode kregen ze samen behoorlijk wat medische fouten te verwerken. Gonda schreef  er een boek over: ‘Een kop geeft geëtter; extra kopzorgen in hersentumorland’.

Vanuit haar beroepsmatige kennis en eigen ervaringen geeft Gonda 8 tips voor het opbouwen van een goede relatie met je (huis)arts:

1. Omdat je als patiënt te maken hebt met verschillende disciplines, geldt de wettelijke verplichting dat elke patiënt één aanspreekpunt heeft. Deze hoofdbehandelaar of casemanager houdt de regie, zodat het voor jezelf overzichtelijk blijft. Hij is 24/7 bereikbaar. Zorg ervoor dat je weet wie je hoofdbehandelaar is.

2. Neem bij consulten of interacties met een zorgverlener altijd een tweede (liefst steeds dezelfde) persoon mee.

3. Stel duidelijke vragen en zorg voor een goede overdracht van medicatie en wensen. Vat na afloop van het gesprek samen welke afspraken zijn gemaakt en welke besluiten zijn genomen.

4. Klikt het niet met de zorgverlener? Maak dit snel kenbaar en stap over naar een andere zorgverlener.

Ervaringsdeskundige Gonda: ‘Als patiënt bepaal je uiteindelijk zelf wat er gaat gebeuren’

5. Datzelfde geldt als blijkt dat er op essentiële punten door de zorgverlener geen zorg geboden kan worden, bijvoorbeeld bij euthanasie. Maak dit snel duidelijk en zoek zo nodig een andere zorgverlener.

6. Je kunt vragen of je het gesprek met de zorgverlener mag opnemen (bijvoorbeeld met je mobiele telefoon), zodat je het gesprek later nog eens rustig kunt beluisteren.

7. Realiseer je dat zorgverleners adviezen geven die je als patiënt kunt volgen, maar niet moet volgen. Als patiënt bepaal je uiteindelijk altijd zelf wat er gaat gebeuren en wat niet.

8. Gezondheid is geen recht maar als patiënt mag je wel aanspraak maken op goede gezondheidszorg. Realiseer je ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid.

En nog een paar tips voor thuis:
– Weet dat je een beroep kunt doen op verpleegkundigen, verzorgenden of andere zorgverleners. Bij je (huis)arts kun je dit aangeven. Hij kan je zo nodig verder helpen om dit te organiseren.
– Geef bij je omgeving aan wanneer je rust nodig hebt. Ontvang dus alleen bezoek wanneer jij dat wil en niet andersom.
– Denk tijdig na over je laatste levensfase en jouw wensen daarin. Ook hier kun je hulp bij vragen.

Een kop geeft geëtter
‘Een kop geeft geëtter; extra kopzorgen in hersentumorland’ door Gonda Hervaud is een uitgave van Piramidions . De opbrengst van het boek gaat naar www.stophersentumoren.nl.