Boek: Voltooid leven

In Voltooid leven spreekt auteur Els van Wijngaarden met ouderen die hun leven ‘voltooid’ achten. 

Hoewel ze niet terminaal of psychiatrisch ziek zijn, lijden ze aan het leven en hebben ze het gevoel dat ze domweg zitten te wachten op de dood. De oorzaken zijn uiteenlopend: soms lukt het hun niet meer om echt verbinding te maken met de personen om hen heen, alsof ze door een omgekeerde verrekijker naar de wereld kijken. Sommigen voelen zich uitgerangeerd: het leven gaat door, maar zij staan aan de zijlijn. Anderen vrezen vooral hun onafhankelijkheid te verliezen. Er zit voor hen maar één ding op: de controle terugpakken. Het zelfverkozen levenseinde als vlucht vooruit.

Wens om te sterven

Van Wijngaarden sprak uitvoerig met hen over herinneringen, spijt en tevredenheid, twijfels, hoop, tragiek en dilemma’s – en over hun wens om te sterven. In het boek Voltooid leven stelt ze vragen die horen tot de meest elementaire van ons bestaan: wat is een goed leven, en wanneer is dat voltooid? En hoe gaan we, als individu en als samenleving, om met ouderdom en de dood?

‘Interessant blijft de vraag wanneer en waarom een leven voltooid zou zijn’

Auteur

Els Wijngaarden is als docente verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Voltooid leven is de publieksversie van haar promotieonderzoek.

Voltooid leven is verkrijgbaar bij Bol.com