Boek: Humor als verpleegkundige interventie

Lachen is pijnstillend, ontspannend en helpt mensen om te gaan met hun angsten. Het toepassen van humor is dan ook een officiële verpleegkundige interventie.

Voor de verpleegkundige zelf is gebruik van humor een goede remedie tegen een burn-out. Toch wordt er in de verpleegkundige opleiding en op de werkvloer niet uitgebreid stilgestaan bij de werking, de effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor. Als je daar meer van weet, kun je humor bewust inzetten en op een natuurlijke manier deel uit laten maken van je werk.

Humor en werk

In het boek Humor als verpleegkundige interventie vind je theoretische en praktische informatie, vele voorbeelden en ervaringen van collega’s en deskundigen. Je leert hoe je humor op een natuurlijke manier deel uit kunt laten maken van je werk. Deze tweede, geactualiseerde en herziene editie is onder meer uitgebreid met informatie over het inzetten van humor bij mensen met dementie en in de palliatieve zorg.

Auteur Marcellino Bogers: “Het beroep van verpleegkundige is het mooiste rotberoep dat er is. Onevenredig veel ellende krijg je dagelijks over je uitgestort. En tegelijkertijd is de intimiteit tussen verpleegkundige en patiënt van een bijzondere schoonheid. Tijdens mijn zestienjarige carrière in de gezondheidszorg wilde ik altijd heel dicht bij mijn patiënten zijn. Ik kwam erachter dat je dat onder andere door samen lachen bereikt. En ik merkte ook dat humor mij op de been hield. Het relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgoft, ontstresst, verlicht en is nog gratis ook.”

‘Humor is goud in de handen van zorgverleners’

Auteurs

Marcellino Bogers is ex-verpleegkundige en cabaretier. Sinds 2011 is hij samen met mede-auteur Fransiska Kleijer eigenaar van Congressen MetZorg.

Humor als verpleegkundige interventie is verkrijgbaar bij Bol.com