4 tips om weerstand tegen hulp te verslaan

Soms is het zo dat je als mantelzorger of partner, vriend, vriendin of familielid machteloos toe moet kijken als iemand ziek is en hulp afslaat. Je maakt je zorgen over de gezondheid van je dierbare en je vindt het moeilijk om hiermee om te gaan.

Hieronder geven we je 4 tips die je kunnen helpen hiermee om te gaan én je dierbare er van te overtuigen dat het aannemen van hulp niet vervelend hoeft te zijn.

1. Probeer de weerstand tegen hulp te begrijpen. Soms kun je dit niet vanuit je eigen perspectief, wees dan niet bang om te vragen hoe het kan dat de ander het zo moeilijk vindt om hulp te accepteren. Door met elkaar te praten, kunnen jullie je beter in elkaars perspectief inleven.

2. Licht toe waarom je graag wilt helpen of waarom je het belangrijk vindt dat er hulp (van buitenaf) komt. Leg dit zo duidelijk mogelijk uit en probeer samen dan tot een vorm van hulp te komen waar jullie beiden achter staan.

3. Roep de hulp in van een ander. Lukt het je niet in je eentje om de ander te overtuigen van het belang van goede hulp? Schakel dan eens een buitenstaander in. Dit kan een professional zijn, zoals de huisarts, maar dat hoeft niet per se. Het advies van iemand van buiten jullie situatie is vaak objectiever en kan jullie helpen bij het kiezen van de juiste hulp en ondersteuning.

4. Respecteer de beslissing. Het kan zijn dat jullie, ondanks het doorlopen van de eerste drie tips, het niet eens zijn geworden over het inschakelen van hulp. Respecteer dan de beslissing die de ander maakt en blijf voor diegene klaar staan, want de behoefte aan hulp kan altijd veranderen en dan weet hij of zij in ieder geval dat je er altijd zult zijn als het nodig is.

Bron: Mantelzorgelijk