Zorg plannen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen

Tenminste, als je wilt dat er in de toekomst rekening gehouden wordt met jouw wensen. Maar hoe doe je dat? En wat heb je aan een zorgverklaring?

In de gezondheidszorg is steeds meer aandacht voor het plannen van de zorg die je in de toekomst nodig zult hebben. De achterliggende gedachte is dat zorgverleners je graag goede zorg willen verlenen en dat ze dat beter kunnen doen als ze weten wat je wensen zijn.

Ook voor jezelf geeft het vaak rust als je hebt vastgelegd hoe je over bepaalde zaken denkt, zoals:

  • Wie mag namens mij beslissen als ik daar zelf niet meer toe in staat ben?
  • Door wie word ik het liefst verzorgd als ik het zelf niet meer kan?
  • Waar wil ik sterven? Thuis of elders?
  • Is euthanasie een optie voor mij? En palliatieve sedatie?

Zorg plannen in een zorgverklaring

Vaak heb je hier al wel je gedachten over, maar ben je er niet aan toe gekomen om deze vast te leggen, de zorg te plannen. Door je wensen over zorg en behandeling vast te leggen in een zorgverklaring loop je minder risico dat anderen keuzes voor je moeten maken die je zelf niet had willen maken. Met een zorgverklaring kun je zelf beschikken over wat er wel en niet met je gebeurt, ook als je niet meer in staat bent om dat te vertellen.

Een zorgverklaring opstellen hoeft niet ingewikkeld te zijn. In het boekje (én zorgverklaring) ‘Notities over het einde van mijn leven’ kun je bijvoorbeeld stap voor stap je voorkeuren aankruisen over onderwerpen als uitvaart, het afscheid, de medische behandeling en de hulp en verzorging in de laatste levensfase.