Zeven huidverzorgingstips bij kanker

Opgezet, rood, schilferig of vlekkerig ? Een droge of juist een erg vette huid? Door chemo- of radiotherapie heeft de huid veel te verduren. Deze huidverzorgingstips van Look Good…Feel Better kunnen helpen.

 1. Zorg ervoor dat je huid goed droog blijft
  Dat kan door kleding te dragen van natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen en zijde. Deze stoffen absorberen beter waardoor de kwetsbare huid minder risico loopt te beschadigen. Een open huid als gevolg van bestraling, kun je het beste droog houden met schoon linnengoed.
 1. Houd je huid schoon met lauwwarm water
  Gebruik voor het schoonmaken van je gezicht geen zeep, maar een zachte milk, vermengd met lauw water of een milde lotion op natte watten. Wees royaal met vochtinbrengende crèmes. Dep de huid goed droog met een schone, zachte handdoek. Een alcoholvrije tonic of lotion kan je een fris gevoel geven.
 1. Deodorant, aftershave of make-up kan opeens huidirritatie veroorzaken
  In dat geval kun je beter overstappen op pH-neutrale, ongeparfumeerde of hypo-allergene producten. Laat u goed informeren en vraag uw drogist, parfumerie of schoonheidsspecialist om een proefverpakking, zodat u niet meteen een hele fles hoeft te kopen. Controleer de houdbaarheidsdatum!
 1. Scheer en onthaar een tijdje niet
  Ben je door de chemo- of radiotherapie tijdelijk gevoeliger voor infecties en bloedingen, dan verdient elektrisch scheren de voorkeur boven scheren met een mesje. Epileer je wenkbrauwen een tijdje niet en vermijd ook bij het ontharen van de rest van het lichaam wondjes.
 1. Dagcrème beschermt de huid
  Een dagcrème is bovendien een goede basis voor make-up. De huid gaat er bovendien soepeler en zachter van aanvoelen. Tubes en pomflacons zijn hygiënischer dan potjes. Is de crème alleen in een potje te verkrijgen, gebruik dan een schoon wattenstaafje of spateltje. Breng de crème kloppend met de vingertoppen op de huid aan.
 1. Een gezichtmasker kan heel prettig zijn
  Bij een gevoelige, droge of normale huid is een vochtherstellend masker op crèmebasis een goede keus. Hou je zoveel mogelijk aan de gebruiksaanwijzing en laat het masker niet langer zitten dan staat aangegeven.
 1. Zoek de schaduw op
  In de periodes dat je radio- of chemotherapie krijgt, kun je beter de schaduw opzoeken. De zon kan een huidreactie opwekken, waardoor vlekken kunnen ontstaan. De toch al kwetsbare huid loopt een groter risico op verbranden. Gebruik in de zon een crème met een hoge beschermingsfactor.

 

Workshop volgen?

Look Good…Feel Better organiseert in samenwerking met meer dan 70 ziekenhuizen workshops uiterlijke verzorging. Maximaal 12 deelnemers krijgen in een ontspannen sfeer professionele adviezen over huid- en haarverzorging. De workshop duurt twee uur en is gratis voor kankerpatiënten. Na de workshop krijg je een tasje met cosmeticaproducten mee naar huis.

Kijk voor meer informatie op www.lookgoodfeelbetter.nl